Начало » Важно за фермера » Гори и екология
15.09.2016 г.

Национален парк Доняна в Испания е заплашен от унищожаване

sinor.bg

Испанският национален парк Доняна, едно от местата с най-богато биоразнообразие в Европа, рискува да попадне в списъка на ЮНЕСКО със застрашени природни обекти, ако незабавно не бъдат взети мерки срещу многобройните заплахи срещу парка, се казва в нов анализ на международната природозащитна организация WWF. Доняна се състои основно от крайбрежни гори, сладководни блата и дюни. Той дава убежище на над 6 милиона прелетни водоплаващи птици.

Дом е и на застрашени видове като испанския орел и иберийски рис. В допълнение към своята екологична стойност Доняна осигурява работни места за 200 000 жители на региона от риболов, земеделие, научни изследвания и екотуризъм.

Паркът е заплашен от пресъхване след години на лошо управление и свръхпотребление на водните му ресурси. Анализът на WWF акцентира и върху задаващите се заплахи от индустриални дейности, като разкопаване и замърсяване от минно дело или заради съхранение на газ.

Промишлени дейности, включително интензивно земеделие и промени на речните корита, са намалели източниците на вода за влажните зони с 80%. Около 1000 незаконни кладенци и 3000 хектара незаконни ферми също допринасят за неустойчивото използване на водата и трябва да бъдат затворени, установява анализът.

Доняна е място изключителна стойност и затова - с много добра законова защита. И все пак, неговото оцеляване е под въпрос, казва Женвиев Понс, директор на Европейския офис на WWF. Съществува реален риск Доняна да бъде загубена завинаги, точно както много други защитени територии и видове в Европа. Вредните дейности в парка са в нарушение на европейските закони, които всички правителства в ЕС имат задължение да прилагат, и Европейската комисия трябва да наложи спазването им. Време е да се покаже политическа отговорност, за да се даде възможност Доняна и други области със защитена природа да процъфтяват, в полза на биоразнообразието и на хората, допълва Понс.

Сегашното увреждане засяга и способността на региона да осигурява работни места и да генерира приходи, включително и за жизнената земеделска индустрия. Седемдесет процента от ягодите, произведени в Испания, пети по големина производител в света, са от Доняна.

След оплаквания от неправителствени организации, включително WWF, Европейската комисия е започнала процедури за нарушение срещу испанското правителство за лошо управление на подземните води на Доняна и срещу възможно допълнително разкопаване на коритото на река Гуадалкивир. Тези действия нарушават както правилата на Натура 2000, така и Рамковата директива за водите. WWF призовава Комисията да започне процес срещу Испания и скоро да излезе със силно послание за пълно и ефективно прилагане на законодателството за защита на природата във всички държави-членки на ЕС.

Анализът на WWF e част от кампанията на международната природозащитна организация за опазване на световното природно наследство. Повечето обекти от списъка на ЮНЕСКО, в който е и Национален парк „Пирин“, са под засилващ се натиск от различни индустриални дейности, строежи и прекомерно ползване на природните им ресурси.

Национален парк Доняна в Испания е заплашен от унищожаване
5504
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
При това без печалба за търговеца
В Нидерландия продават испански оранжерийни череши по 75 евро килото
През тази година обаче всичко се развива благоприятно за растенията
Недостигът на вода и нарасналите разходи свиват площите с чесън в Испания
В рамките на търговски режим с ЕС без мита и квоти
Испания има интерес от внос на слънчоглед и царевица от Украйна
Във ферма за едър рогат добитък с близо 180 животни
Откриха огнище на син език в испанска автономна област за пръв път от 15 години
Силната буря през октомври се отрази зле на ягодовите култури
Площите с малини в Испания се свиват рязко заради ниските цени
Испания спечели рекордните 1 млрд. евро от износа на краставици
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини