Начало » Новини » Страната
09.09.2016 г.

Конферецията в Корк: За по-добър живот в селските райони

Европейска политика

sinor.bg

В началото на седмицата в ирландския град Корк се проведе конференция, посветена на развитието на селските райони като втора колона в Общата селскостопанска политика на Европейския съюз. В конференцията взеха участие представители на изпълнителната и законодателната власт на ниво ЕС, министри на държавите-членки, представители на правителствени агенции и неправителствени организации, университетски преподаватели и експерти, служители на финансови институции, съобщи официалният сайт на Европейската комисия. По думите на еврокомисаря Фил Хоугън декларацията от Cork ще изиграе ключова роля в развитието на политиката за развитие на селските райони през следващите години.

Потвърждавайки постановките на приетата 20 години по-рано в същия град декларация, поставила основите на политиката по отношение на селските райони в общността, с пълното съзнание за икономическото, екологичното и общественото разнообразие, характеризиращо селска Европа, която обхваща три четвърти от територията на съюза и приютява над половината от населението му, както и за значението на селските райони за опазване на разнообразното природно и културно наследство, убедени във важността на селскостопанския и горския сектор за икономиката на общността, за гарантирането на безопасно и устойчиво снабдяване с качествени храни, за насърчаването на ефективното използване на ресурсите, за борбата с климатичните промени и за намаляването на зависимостта от изкопаемите горива, участниците в срещата се обявиха категорично в подкрепа на 10 приоритетни насоки, на които следва да бъдат подчинени политическите решения по отношение на селските райони и селското стопанство в ЕС.

1.Популяризиране на благоденствието в селските райони

Потенциалът на селото за намиране на иновативни, комплексни и устойчиви решения за настоящите и бъдещите обществени предизвикателства като икономическото благоденствие, продоволствената сигурност, климатичните промени, управлението на ресурсите, социалното включване и интегрирането на мигрантите трябва да бъде подобаващо оценено. Политиката в областта на селските райони и селското стопанство би следвало да популяризира диверсификацията и да насърчава предприемачеството, инвестициите, иновациите и заетостта.

2. Укрепване на веригите на добавената стойност в селските райони

Политиката на съюза би трябвало да се съсредоточи върху комплексните подходи за развитие и укрепване на веригите на добавената стойност в селските райони и на местните производствени мрежи, които да гарантират честните и прозрачни договорни отношения в рамките на веригите за доставки.

3. Вложения в жизнеспособността и издръжливостта на селата

Подкрепата на ЕС за инвестиции в селските райони следва да се съсредоточи върху създаване на добавена стойност за обществото. Вложенията в бизнес развитие, обществени и частни услуги, необходимата инфраструктура и изграждането на капацитет трябва да бъдат подчинени на основните цели на ЕС и по-конкретно на свързаните с работните места и разширяването на практиките, свързани с околната среда и приобщаването. Особено внимание трябва да бъде отделено на преодоляването на пропастта между отделните области по отношение на цифровизацията и достъпа до интернет.

4. Опазване на околната среда

Прокарваните политики следва да насърчават осигуряването на обществените блага в областта на околната среда, включително запазването на природното и културното наследство на Европа. Става въпрос за богатото разнообразие от местообитания на растения и животни, които зависят до голяма степен от системите за обработка на земята и лесовъдството.

5. Управление на природните ресурси

Към увеличения натиск върху природните ресурси от страна на нарастващото търсене на храни, фуражи, растителни влакна и биоматериали трябва да се подходи със съгласувани политики, обхващащи по няколко сектора. Тези политики трябва да гарантират устойчивото управление на природните ресурси като водата, почвите и биоразнообразието. Необходимо е разработването на максимално иновативни научни решения, които да дадат възможност да бъдат произвеждани повече стоки с по-малко ресурси, като по този начин се гарантира, че природните ресурси ще могат да бъдат използвани и от бъдещите поколения.

6. Насърчаване на действия за опазване на климата

Потенциалът на селските райони в използването на възобновяеми енергийни източници и биоматериали трябва да бъде развит чрез подходящи инвестиционни схеми.

7. Подкрепа за знанието и иновациите

Засиленият политически фокус към иновациите, науката, образованието, консултантската дейност и професионалното обучение е от съществено значение за развитието на необходимите умения, дори когато става дума за работещите в селското и горското стопанство. Нуждите и приноса на селските райони следва да бъдат ясно отразени в планираните изследвания на ниво ЕС. Промишлеността, изследователите, практиците, учените, гражданското общество и властите трябва да работят съвместно за по-добро разработване и съвместно използване на възможностите, появили се в резултат на напредъка на науката и технологиите.  

8. Разширяване на селското управление

Там, където е необходимо, трябва да бъде повишен управленският капацитет и ефективността на регионалните и местните управи и на организациите на местните общности, като им бъде предоставена техническа поддръжка и бъде осигурено обучение, сътрудничество и възможности за сдружаване на предприемачите.

9. Опростяване и разработване на прилаганите политики

Необходимо е да бъдат разработени интелигентни управленски инструменти и процедури за намаляване на административното бреме върху бенефициентите, националните и регионалните администрации. От съществено значение е пропорционалността в изискванията и наказанията. Трябва да бъде дадено сериозно предимство на въвеждането на електронно управление по отношение на програмите за подпомагане и на широкото прилагане на възможности за опростяване на разходите.

10. Подобряване на представянето и отчетността

Обществената подкрепа за селското стопанство и селските райони трябва да бъде обект на система за достоверно наблюдение и оценка. Тя трябва да включва ползата от действията, ефективността на разходите и сравняване на резултата с поставените цели.

В заключение участниците в конференцията призовават изпълнителните органи на европейско и национално ниво да подобрят обществената информация за потенциала на селските райони и ресурси за предоставяне на широк спектър от икономически, обществени и екологични възможности, от които има полза цялото население на ЕС, както и да подкрепят изложените по-горе 10 приоритета чрез включването им в бъдещите политически практики.

Конферецията в Корк: За по-добър живот в селските райони
5157
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Международната конференция за винен туризъм - IWINETC
Научната конференция „Земеделието - начин на живот“ ще се проведе в Стара Загора
Информация и записване за участие
Международната конференция AGBIOL 2024 в Одрин събира фермери и учени
Форум
Край Казанлък се открива Десетата национална среща на земеделските производители
Земеделският министър открива изложението в 11,30 часа
Провеждат конференция за науката и практиката на АГРА в Пловдив
Основното събитие за световните лидери на зърнената и маслодайната промишленост
Международна конференция: Черноморско зърно. Европа - 2024
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини