Начало » Важно за фермера » Гори и екология
29.08.2016 г.

Тазгодишното почистване на „За Земята“ започва от днес - тази година в Пирин

Началото на традиционното ежегодно почистване на националните паркове, организирано от „За Земята” започва oт днес, понеделник, 29-ти август в Национален парк Пирин. Тази година ще се впуснем в нови и отдавна непочиствани територии. Ще атакуваме боклука на парк Пирин, като целта е да почистим основните туристически пътеки, да прекратим живота на бунищата покрай хижи и заслони и да оставим чисти и спретнати планини след нас по едни от най-натоватените маршрути. Доброволческата инициатива ще продължи цяла седмица и ще обхване периода 29-ти август – 6-ти септември. Ще започнем почистването с хижа Безбог и ще завършим на хижа Пирин седмица по-късно. До този момент регистрирани са над 50 души от цялата страна, част от които ще участват през цялото време, а има и такива, които са само за няколко дни.

Желаещите ще  могат да се включат по всяко време в почистването. Съветваме участниците да си носят палатки, топли чували и топли дрехи, канче, от нас - ръкавици, чували за почистване и вкусна храна. Засега очакваме хубаво време, но съветваме ентусиастите в чистенето да си подготвят и дъждобран, защото все пак сме в планината, а тя е непредвидима.

Идеята на дългогодишната кампания за почистване е не само да почисти скрития под камъните и между клековете отпадък, но и да събуди едно по-отговорно отношение към  планината и природата. Тази година за пръв път инициативата ще се подкрепи и от новосформираната инициатива  „Умна раница“, които ще е част от поредното почистване в националните паркове на България.

 

Кампанията „Умна раница“ има за цел да намали отпадъците, които се генерират в нашите планини и да подпомогне съвестни и екологично мислещи хижари в националните паркове в България. Дейностите по кампанията са свързани с изграждането на екологично самосъзнание сред хижари, планинари и туристи, както и с продукти, които да доведат до реално намаляване на отпадъците и изобщо на генерирането на такива в родните ни планини.

Основното правило, което всеки турист се приканва да следва, е да прибира всички вече празни опаковки обратно в раницата си, тъй като в планината всеки сам е отговорен за отпадъка си. Но още по-важно е да консумираме по-умерено и според нуждите си. Един от основните проблеми на хижите са използването на пластмасовa посуда за еднократна употреба, която често бива изгаряна в печките, отделяйки високо токсични вещества в чистия планински въздух. Решението – носете си собствени съдове и прибори.

Ежегодната кампания се осъществява благодарение на дарения и доброволци – средствата биват набирани чрез дарения от хора, подкрепящи инициативата Тази година почистването се подпомага и частично от проекта "Училище за устойчиво развитие и активизъм" на "За Земята" и "Приятели на Земята- Европа". Кампанията се осъществява със съдействието на Дирекция на НП "Пирин", хижа "Пирин", хижа "Безбог", заслон Тевно езеро, хижа "Каменица", хижа "Демяница" и ROO'BAR!

Тазгодишното почистване на „За Земята“ започва от днес - тази година в Пирин
5365
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Обучения
Национален парк Рила отбелязва Световния ден на Земята
Защита на есетрите
WWF излиза с нови инициативи преди Часа на Земята на 22 март
Часът на Земята тази година е на 25 март
WWF се стреми да върне риса обратно в българската гора
Предстоящо
Часът на Земята се готви да счупи нов рекорд по популярност
Столицата отбелязва природозащитния празник с ред инициативи
По повод Часа на Земята на 24 март в София ще има фермерски пазар
В Европа Средиземно море и Черноморският басейн ще бъдат силно засегнати, гласи експертен доклад
WWF: Половината от растителните и животинските видове са изложени на риск от изменението на климата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини