Начало » Новини » Света
28.08.2016 г.

СТО обяви за незаконна стара руска забрана за внос на свинско месо от ЕС

Търговски войни

Експертна група за уреждане на спорове в рамките на Световната търговска организация (СТО) обяви за незаконна от гледна точка на правилата за международна търговия наложената от Русия между януари и септември 2014 г. забрана за внос от Европейския съюз на живи прасета, прясно свинско месо и други продукти от свине  поради ограничен брой регистрирани случаи на африканска чума по свинете  в области на държави-членки на общността, граничещи с Беларус, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.

Експертната група потвърди претенциите на ЕС, че отказът на Русия да разреши вноса на определени продукти от държавите-членки и да приема вносните сертификати на практика представлява забрана за внос от цялата общност, а не само от граничещите с Беларус региони, посочват от комисията. Мярката не се основава на международни стандарти, които трябва да бъдат приложени в случая, и нарушава правилата на Споразумението за санитарните и фитосанитарните мерки на СТО, смятат експертите.

Отделните забрани, наложени от Русия върху вноса от Полша, Литва и Естония, са подложени на същата критика от експертната група. По огношение на Латвия обаче руските претенции са счетени за основателни, заяви постоянният представител на Русия в СТО Генадий Овечко, цитиран от ТАСС. Русия „приветства извода на експертите за това, че руската забрана за внос на свинско от Латвия не нарушава условията на споразумението на СТО за санитарните и фитосанитарните мерки”, посочи Овечко.

Той не пропусна да подчертае също, че повдигнатите от ЕС обвинения срещу Русия „за пренебрегване на икономическите фактори, недостатъчната прозрачност на мерките и надхвърляния от тях минимален защитен праг” са били отхвърлени. Освен това експертната група „призна убедителността на руските фактологични данни за сериозната заплаха от африканската чума по свинете на територията на ЕС”, добави той.

От ЕК определят решението като силен сигнал към Русия и всички членове на СТО относно задължението им да спазват международните стандарти, а конкретно в настоящия случай — принципа на регионализация (който позволява търговията от отделни области на държава, които са признати за свободни от вредители или заболявания, дори ако здравният статус на останалата част от държавата не е приемлив) и изискването за провеждане на оценка на риска на базата на научни доказателства. Експертната група напомня, че държавите-членки на СТО могат да упражняват правото си да определят подходящото за тях ниво на санитарна защита и да ограничават в съответната степен вноса въз основа на санитарни опасения само в съответствие с правилата на СТО.

ЕС разполага с една от най-ефективните системи в света за гарантиране на здравето на животните и безопасността на храните, включително високи нива на разкриване на вредни вещества и строги правила за управление на риска, подчертават от ЕК. Решението потвърждава, че предприетите  спрямо ЕС мерки от страна на Русия нямат почти нищо общо с реални санитарни или здравни рискове. Продуктите от ЕС са безопасни и следователно не е необходимо която и да било държава да поддържа неоправдани ограничения върху вноса, категорични са от комисията.

Оттам припомнят, че търговията с повечето продукти от настоящия спор продължава да бъде ограничавана от политически обоснованата забрана, наложена през август 2014 г. от Русия върху храните и селскостопанските продукти, произвеждани в ЕС. Въпреки това заключенията на експертната група са с принципно значение, тъй като те напомнят на Русия за международните ѝ задължения и за това, че те не могат да бъдат произволно пренебрегвани, отбелязват от комисията.

ЕС ще продължи да използва процедурите на СТО, за да се гарантира ефективното спазване на правилата на международната търговия, посочват от изпълнителния орган на ЕС. Оттам продължават да смятат, че уреждането на спорове в рамките на СТО на практика остават най-ефикасната възможност за преодоляването на значими пречки за търговския обмен и съответно – за повишаването на неговата правна сигурност и предвидимост.

Прилаганият от Русия протекционизъм засяга и много други икономически сектори, изтъкват от ЕК. Оттам припомнят, че напоследък ЕС започна процедури в СТО срещу поредица търговски забрани, наложени от Русия, включително такси за рециклиране на превозни средства, акцизи върху хартията и други материали, както и срешу антидъмпингови мита върху леките моторни превозни средства, използвани за търговски цели.

Докладът на експертната група може да се обжалва в срок от 60 дни. Ако това не се случи, Русия ще бъде длъжна да изпълни препоръката.

От руското министерство на икономическото развитие вече обявиха, че Русия може да се обърне към Апелативната комисия на СТО. „Русия не е съгласна с последните изводи, тъй като те не са обосновани и справедливи. Целесъобразността за изпращане на молба към Апелационната комисия на СТО е доста висока. Съответното решение ще бъде взето през следващите няколко седмици в установените процедурни срокове”, се посочва в съобщение на министерството.

СТО обяви за незаконна стара руска забрана за внос на свинско месо от ЕС
3879
 

Последни материали
Виж
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Свързани материали
Виж
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
Обзор на Софийска стокова борса за периода 9-12 април 2024 година
Липсва предлагане на зърно на борсата с изключение на хлебната пшеница
В базата има 283 лопатара и 44 муфлона
Фиданки от дива круша и киселица бяха залесени в ДЛС
Обзор на Софийска стокова борса за периода 2-5 април 2024 година
Пролетна умора налегна търговците със зърно и слънчоглед на борсата
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Въпреки това очакванията за средните добиви са оптимистични
Есенниците в голяма част от ЕС са в посредствено състояние
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини