Начало » Важно за фермера » Животновъдство
12.08.2016 г.

Асоциацията на овцевъдите ще си партнира с Фондация Америка за България

Сътрудничество

sinor.bg

За първи път Националната овцевъдна асоциация (НОА) привлича към своята дейност външен партньр, с чието сътрудничество членовете на организацията да получат консултантски и друг вид услуги, необходими за развитието на конкурентоспособно животновъдство. Това съобщи за Синор.БГ Бисер Чилингиров, председател на асоциацията по повод подписания договор за сътрудничество с Фондация "Америка за България".

Проектът ще се изпълнява през следващите пет месеца, като фондацията предоставя 15 хиляди лева за провеждане на обучения, свързани със селекционната дейност, създаването на организации на производителите, както и за решаването на важни проблеми в овцевъдството.

За три месеца на обучение в САЩ е изпратен и български експерт от Института по животновъдство в Костинброд доц. Никола Методиев, който ще се специализира в областта на изкуственото осеменяване при овцете.

Като един от най-засегнатите сектори на животновъдството след 1990 година пазарната среда при овцевъдството беше напълно разрушена, в резултат на което фермерите загубиха важни европейски и арабски пазари, поясни още Чилингиров.

През последните години животновъдството в страната намери сериозна експертна помощ от Европа по линия на българо-швейцарското и българо-норвежкото сътрудничество, припомни Чилингиров.

Затова и ръководството на НОА се е обърнало към Фондация "Америка за България", която има богат опит в подобни сътрудничества с други браншови организации от земеделието.  

Още в първите години на промените овцевъдството е раздробено и разхвърлено между много малки и самозадоволяващи се домакинства и стопанства, което го лиши от възможността да потърси широка пазарна реализация. С членството на страната в ЕС и строгите изисквания по отношение на преработката на мляко мандрите в България започнаха да намаляват, като техният брой се съкращава на половина.

Целта на проекта е да се осигури институционална подкрепа за браншовата организация, като се разработи План за действие за следващите 3 години.

По този начин ще се стимулира производството и ще се засили пазарната ориентация и постигане на по-висока конкурентоспособност чрез използване сравнителните предимства на сектора.

В рамките на проекта ще бъдат проведени 5 национални срещи с овцевъди в основните региони на страната (Шумен, Бургас, Плевен, Стара Загора, Благоевград). Целта е да се обсъдят настоящите предизвикателства пред подотрасъла и да се проучи готовността на бранша да застане зад изготвения предварително и представен за обсъждане План за действие.

В тези срещи участие ще вземат не само членове на НОА, но и представители на министерството на земеделието, агенцията по храните, селекционери, водещи изследователи и експерти, като покани ще получат и парламентаристи и други висши държавни представители.

Националната овцевъдна асоциация е единствената съсловна национална организация на овцевъдите в България обединяваща около 3 хиляди членове. Тя е създадена през 2011 година.

Членове на НОА са както индивидуални стопани и юридически лица занимаващи се с овцевъдство, но така и Развъдни организации на различни породи овце. Чрез асоциацията са обхванати около 35% от овцете в страната, приблизително 450 хил. овце от млечно и месно направление. В нея участват почти всички големи и професионални овцевъдни стопанства в страната, като териториалният обхват на членовете е сравнително равномерен. Членовете на НОА произвеждат около 40 хил.т. като там се концентрира почти 100% от овчето мляко, което се доставя до мандрите и което възлиза на около 25 хил.т от общо произведено количество мляко.

Овцевъдството е раздробено, като в страната има около 37 хил. стопанства отглеждащи овце, но едва около 3,5 хил. стопанства отглеждат над 100 овце, а още 3 хил. отглеждат между 50-99 овце майки.

При овцевъдството има много специфики, което изисква различна организация и доставка на млякото поради неговата занижена транспортабилност и висока степен на киселинност. Ако не се предприемат действия и продължава да съществува сегашният модел на работа на млекопреработката и изкупуването на овче мляко, след 2020 година, когато се очакват сериозни реформи на ОСП и промяна на модела на субсидиране, овцевъдството може да претърпи нова вълна на срив и да остави без перспектива много семейства и райони на страната.

Затова и бъдещият План за действие ще включва:

1. Стъпване на здравите основи на пазарно развитие на сектора, което изисква засилване на либерализацията и достъпа на производителите до пазара и намаляване на високите разходи за работа в настоящата пазарна среда, което да позволи не само запазване на традиционното овцевъдно производство, но и използване на уникалните сравнителни предимства чрез създаване на автентични български продукти от овче мляко.

2. Разработване на модел със схема и стандарт за качество на млечните продукти от овче мляко. Трябва да се даде повече свобода и възможност за получаване на стандартен млечен продукт от овче мляко в самите стопанства и държавата да работи по създаване на Защитен продукт по Регламент 1151/2012. Това ще даде възможност на овцевъдите да получат продукт, което да носи добавена стойност и да ги легитимира и превърне в разпознаваеми на пазара.

3. Разширяване възможностите за колективни действия с разработване на интернет платформи, където да се обменя информация между членовете, за изготвяне на приложение за електронна търговия на произвеждани продукти от овце (мляко и месо), за подпомагане на селекционната работа, за колективно договаряне на продажби и осигуряване на услуги (ветеринарни и др.), за създаване на офис за контакти и връзка с държавната администрация в София.

Асоциацията на овцевъдите ще си партнира с Фондация Америка за България
8911
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Орбан нарече украинското зърно американски продукт
МЗХ
Работи се за обмен на студенти с Американския земеделски колеж в Солун
Благодарение на приличната реколта въпреки всички несгоди през сезона
Южна Америка усилва конкуренцията на световния пазар на царевица
Местни фермери сравниха значението им с това на Ноевия ковчег
Сидерати спасиха почвата в нивите при наводненията в Северна Америка
След 30 години монокултурите в американските полета ще загубят значението си
Предстоящо
На 14 април американски селекционери представят опита си в генетиката при животновъдството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини