Начало » Пазари » Маслодайни култури
09.08.2016 г.

Реколтата от рапица в ЕС ще претърпи загуби в последния момент заради дъждове

Реколта 2016

sinor.bg

Постоянните дъждове при прибирането на реколтата от рапица в Европейския съюз се очаква да доведат до свиването й, сочат оценки на експерти, цитирани от Ройтерс. „Времето при прибирането на реколтата бе ужасно, с многократни валежи в 4-те най-големи страни-производителки – Франция, Германия, Великобритания и Полша – и вероятно ще станем свидетели на намаляването й в последния момент. Нуждите от внос на рапица в ЕС през следващия сезон може да се окажат по-големи от очакваните”, заяви германски търговец на маслодайната култура.

Във Франция, която се очертава като най-големият производител на рапица в ЕС през тази година, вече очакват рязък спад на реколтата след лошото време. Прибирането на рапицата е към края си, но в северната част на страната бе забавено от многократните валежи от края на юли насам. Анализатори на пазара, че тя вече бе подложена на проливни валежи, резки застудявания и ограничени слънчеви часове още през пролетта.

„Добивите във Франция са разочароващи, но не чак толкова катастрофални, както при пшеницата”, заяви Рено дьо Керпоасон, президент на местната компания за пазарни анализи и консултантски услуги ODA Groupe. От компанията предвиждат реколтата от рапица във Франция да намалее със 17% спрямо миналата година до 4,4 млн. тона.

Конкурентите им от Strategie Grains през тази седмица понижиха прогнозата си за реколтата с 400 хил. тона спрямо досегашната си оценка до 4,7 млн. тона.

Дъждовете отлагат прибирането на рапицата в Германия и това означава допълнително загуби от гъбични заболявания и вредители, обявиха от Германската асоциация на фермерите. Оттам прогнозират спад на реколтата с 500 хил. тона спрямо миналата година до 4,5 млн. тона.

Във Великобритания вече е прибрана около 40% от рапицата, като очакванията са за по-слаба реколта заради спада на добивите и свиването на засетите площи. „Добивите се колебаят рязко през тази година, но на този етап средният добив се очертава с 10% по-слаб от усреднения показател за последните 5 години”, заяви Сюзън Туининг, анализатор в консултантската компания ADAS. Нейни колеги вече очакват засетите площи да се свият с още 10% през настоящия селскостопански сезон заради ниския марж на печалба и проблемите, свързани с ограничаването на употребата на неоникотиноидите на ниво ЕС заради вредното им въздействие върху пчелите.

Търговци прогнозират производството на маслодайната култура във Великобритания да падне до около 2 млн. тона от прибраните през миналата година 2,54 млн. тона.

В Полша дъждовете също прекъснаха прибирането на рапицата и могат да доведат до загуби за реколтата, заяви Войтек Сабарански от анализаторската компания Sparks Polska. Прогнозите на компанията сочеха спад от 30% спрямо миналогодишното производство до 2,2 млн. тона, но късните дъждове могат да доведат до понижаването й до 2-2,1 млн. тона, смята Сабарански.

Реколтата от рапица в ЕС ще претърпи загуби в последния момент заради дъждове
4351
 

Последни материали
Виж
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Свързани материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Цените на рапичното семе в ЕС отново тръгнаха нагоре
Сред страните от ЕС лидер в доставките е Румъния
Германия почти удвои вноса на рапица от Украйна
През първата половина на селскостопанския сезон 2023-2024 година
Преработката на рапица в ЕС счупи рекорда
При очертаващия се спад на реколтата през тази година в общността
Нараства търсенето в ЕС на украинска рапица от бъдещата реколта
Анализ
Реколтата от рапица в Европа през 2024 г. пада, но при цените има оптимизъм
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини