Важно: консервираме само прясно уловени миди, като изхвърляме всички, които са полуразтворени, както и тези, на които черупките се плъзгат лесно една над друга. Почистваме добре с гъба черупките на мидите, изплакваме ги добре и с ножче изскубваме "мустачките" им. В голяма, тенджера наливаме вода до 5-6 см над дъното, нареждаме мидите, захлупваме с капак и ги задушаваме на силен котлон, докато черупките се разтворят добре. Вадим ядките от черупките. Възваряваме водата и лимонената киселина. Завързваме мидите в тензухена кърпа, топваме я във врящата вода и бланшираме в киселия разтвор 6 мин. Това бланширане предотвратява потъмняването на мидите при стерилизирането. Вземаме бурканчета, измиваме ги, изплакваме ги с вряла вода и ги пълним с миди, докато са още топли, доливаме с гореща вода, като оставяме до върха на гърлото на буркана 2-3 см въздух. Затваряме бурканите херметически и варим час и двадесет минути.
Продукти за 1 доза: за 50 по-едри миди 4 л Вода и 1 ч. л. лимонена киселина