Начало » Важно за фермера » Животновъдство
14.07.2016 г.

Санкция за укриване на животни, ако до 15 юли не са ваксинирани

Важно за фермера

sinor.bg

До утре 15 юли всички едри преживни животни в страната трябва да бъдат ваксинирани срещу заразен нодуларен дарматит по говедата, в противен случай агенцията ще ги счита за укрити от стопаните. Това съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните по повод сроковете за приключване на ваксинацията. Към момента всички едри преживни животни, които са идентифицирани и данните им са въведени в системата ВетИс, са ваксинирани, съобщиха от агенцията.

Всички животни, които не са регистрирани и ваксинирани до 15 юли 2016 година, ще се считат за укрити от собствениците им и при констатиране на огнище на Заразен нодуларен дерматит ще подлежат на унищожаване без обезщетяване.

Българска агенция по безопасност на храните променя извънредните изисквания при транспорт, преработка и реализация на животни, месо, мляко и произведените от тях продукти заради болестта Заразен нодуларен дерматит. Всички едри преживни животни (ЕПЖ) в страната трябва да бъдат ваксинирани срещу заразен нодуларен дерматит (ЗНД) до 15 юли 2016 г.

Забранено е придвижването и транспортирането на говеда, които не са ваксинирани.

Разрешава се придвижване и транспортиране на ваксинирани животни, включително и неваксинирани под 6 месечна възраст, родени след 5 юли 2016г. от ваксинирани майки, на територията на България, при условие, че са изминали най-малко 28 дни след извършване на ваксинация в обекта на произход.

Въвеждането на нови животни в животновъден обект се допуска при условие, че наличните в обекта-получател животни са ваксинирани срещу заразен дерматнит, като са изминали най-малко 28 дни от извършването на ваксинацията, или 28 дни от извършването на заключителна дезинфекция, ако в обекта е констатирано огнище на заболяването.

Клането на говеда с произход България може да се извършва в месодобивни предприятия на територията на цялата страна, а върху месото на закланите животни се поставя здравна маркировка с форма „диамант”.

Върху опаковките на месните заготовки, вътрешностите и месните продукти (с изключение на консерви), в които има вложено българско месо от едри животни също се поставя идентификационна маркировка с форма „диамант”. Добитото месо и продукти от тях се реализира само на територията на страната.

Стерилизираните месни продукти (стерилизирани консерви), произведени от българско говеждо месо, се поставя идентификационна маркировка с овална форма.

Върху месните заготовки и месните продукти, произведени от месо от говеда с произход различен от български т.е. вносни, се поставя идентификационна маркировка с овална форма, при условие, че са произведени, съхранявани и с тях е боравено, без да влизат в контакт с български месни продукти.

Те могат да се реализират на територията на страната с търговски документи, а в други държави членки и трети страни се придружават от сертификат по системата “TRACES”.

Мляко, добито от дойни крави и биволи на територията на Република България може да се използва за човешка консумация и за производството на млечни продукти, само след пастьоризация. То, както и млечните продукти могат да се реализират на територията на страната с търговски документи, а в други държави членки и трети страни, като се придружават от сертификат по системата “TRACES”.

Санкция за укриване на животни, ако до 15 юли не са ваксинирани
7036
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Предупреждение да не пипате кубчетата!
БАБХ започва есенна ваксинация на лисиците срещу бяс
Изпълнителният директор на Националния съюз на говедовъдите в България
Михайлов: Липсата на ваксинация спира износ за Албания, ще търсим пропуснати ползи от държавата
Според БАБХ няма опасност за домашните животни благодарение на редовната ваксинация
Открити са още 8 случая на син език у диви преживни животни
БАБХ и ИАГ засилват надзора върху дивите преживни животни
Откриха син език в 2 сърни в Сливенско
Днес започва ваксинация по въздуха срещу бяс при дивите хишници
Танева поиска от ЕК да бъде вдигната забраната за търговия с говеда, ваксинирани срещу заразен дерматит
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини