Начало » Новини » Света
09.07.2016 г.

Как германските компании заобикалят санкциите срещу Русия

Каква е цената за настаняването на опразнения руски пазар

Компании от Германия успешно реализират продукцията си в Русия независимо от двустранните санкции, става ясно от публикация в германския ежедневник Die Welt. „Много немски фирми пострадаха от санкциите срещу Русия. Някои обаче заобикалят ограниченията и вместо да изнасят продукцията си за огромната страна, купуват там предприятия. За тази цел дори мнозина германци приемат руско гражданство”, посочват от изданието. По данни на консултантската компания Ernst&Young именно германските инвеститори са вложили най-много средства в Русия през миналата година.

Авторите на статията цитират статистически данни, които по техните думи „говорят сами”. През 2013 г., преди да започне украинската криза, преките инвестиции в Русия на глава от населението са достигали 485 долара, докато за Германия показателят е бил едва 220 долара. През 2014 г. преките инвестиции в Русия спадат рязко – до 21 млрд. долара от 69 млрд. долара. През 2015 г. обаче преките инвестиции само от Германия са скочили до 1,78 млрд. евро. Данните са сравними само с „периода на разцвет” в отношенията между двете страни между 2006 и 2008 г., както и с тези от 2010 г. „Това показва ясно, че вярата в положителното развитие на руската икономика и надеждата за скорошно преодоляване на политическата криза се връщат”, цитира ежедневникът думите на председателя на борда на директорите на Руско-германската търговска камара в Москва Михаел Хармс.

От Die Welt са описали примери с няколко германски компании, които вече са успели да заобиколят санкциите или се подготвят да го направят. Производителят на селскостопанска техника Claas подписа на Международния икономически форум в Санкт Петербург през юни специално инвестиционно споразумение с Русия и сега може да получи държавни субсидии, като по този начин си осигурява ценово предимство пред конкурентите за сметка на увеличаване на вложенията в производството си в Русия.

Други германски фирми също разработват специални инвестиционни договори, според които срещу вложенията си в Русия ще получат данъчни облекчения и възможност да участват в държавни търгове. По този начин иска да върне продуктите си на руския пазар компанията Deutsche Milchkontor, която преди въвеждане на забраната за внос на селскостопанска продукция и храни от държавите-членки на Европейския съюз продаваше там по 20 хил. тона сирене годишно.

За инвестиране на средства в русия призовава и Щефан Дюр, основател на руско-германската компания „ЭкоНива”, която постигна сериозни успехи на руския пазар през последните 15 години. „Ако някой иска да инвестира тук, трябва да го направи сега”, категоричен е Дюр, който през 2014 г. получи руско гражданство.

Според Die Welt мнозина може да се учудят на тази силна активност на западните инвеститори в Русия, но обяснението е в действията на руския президент Владимир Путин, който работи усърдно за връщането им на руския пазар. „И те пристигат”, изтъкват от германското издание.

Как германските компании заобикалят санкциите срещу Русия
7231
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
При свинефермите спадът достига 13 на сто
Животновъдните ферми в Германия са намалели с 4 на сто за 3 години
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
Рентата в Германия достигна 357 евро на хектар
Сред страните от ЕС лидер в доставките е Румъния
Германия почти удвои вноса на рапица от Украйна
Федерална програма
Германия задели един милиард евро за реорганизация на свиневъдството
Спадът през миналата година достига 4 на сто по първоначални данни
Германия сви производството на месо за седма поредна година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини