Маната е опасна поради това, че може почти напълно да унищожи доматената реколта. За да не се случи това, борбата със заболяването трябва да започне още при появата на първите жълти петна на най-долните листа, съветват от електронното издание „Стопанство”. Най-напред се обират напълно долните листа и се изгарят. След това зеленината трябва да се обработи с фунгициди, като от изданието препоръчват като най-ефективни „Строби” и „Акробат Плюс”. Обработката се повтаря след 2 седмици.
Когато зеленчуците започват да зреят, използването на фунгициди срещу маната вече не е препоръчително и остават на разположение само народните средства. Най-известното от тях е настойката от дървесна пепел, подчертават от изданието. За целта килограм пепел се разтварят в 5 литра вода и се оставя за 2 часа. Използва се и разтвор от говежда тор, която трябва да се разреди в съотношение 1 литър на 10 литра вода. Добавя се и 30 грама сапун, след което се оставя да кисне в продължение на едно денонощие и е готов за пръскане на растенията.
Тъй като от изданието не смятат народните средства за ефективни колкото фунгицидите, препоръчват и друга възможност – биофунгициди на основата на бактерията Bacillus subtilis, позната и като сенен бацил. Пръскането с тях обаче трябва да се извършва всяка седмица. Предимството е, че доматите могат да се консумират 3 до 5 дни след употребата им. Недостатъкът – че препаратите се отмиват лесно от дъждовете.
Като крайно средство при силно разпространение на маната от изданието препоръчват използването на разтвор от сол – една чаша на 10 литра вода. След пръскането с него листата изгарят, а зеленчуците се покриват със солен слой и маната не ги уврежда. Това е последен начин за спасяване на реколтата, който е ефективен при детерминантните сортове, а при тези с неограничен растеж добивите падат рязко. Именно затова това средство се използва само в краен случай.