Холандски учени са убедени, че режимите на хранене, в които преобладават месните продукти, не увеличават риска от развиване на онкологични заболявания, става ясно от тяхна публикация в European Journal of Clinical Nutrition. Над 11 хил. души на възраст между 55 и 69 години са били под наблюдение в продължение на 20 години.
Участниците са били помолени да определят към коя група да се причислят – на вегетарианците, на консумиращите месо нередовно и в малки количества или в тази на изключителните любители на мръвките.
Учените пък документирали случаите на рак на гърдата, на белия дроб и на простатата сред тях и отчитали и странични фактори, които могат да допринесат за развитието на онкологичните заболявания, като например пушенето.
Заключението е, че при вегетарианците, при консумиращите месо нередовно и в малки количества и при онези, които предпочитат рибата пред месото, рискът от развиване на посочените видове рак не е по-нисък от консумиращите месо ежедневно и в големи количества.