Начало » Пазари » Животинска продукция
24.06.2016 г.

Цени на пилешко в страната

Като цяло, през периода 15 – 22 юни 2016 г. средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо за страната отбелязват леки разнопосочни изменения спрямо предходната седмица. По области, цените на едро на замразеното пиле са в границите от 3,33 лв./кг (Плевен) до 4,56 лв./кг (Добрич). В пет от областите се наблюдава седмично понижение на цените в рамките на 0,3% – 2,6% (Силистра), докато в Плевен продукта поскъпва с 3,1%. В резултат, средната цена на едро на замразеното пиле се понижава с 0,3% на седмична база, до 3,90 лв./кг., констатират в анализ експерти на МЗХ.

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) се понижава с 1,1% спрямо предходния седмичен период, до 4,50 лв./кг. По области, продуктът се търгува в ГТВ на цени от 4,05 лв./кг (Шумен) до 4,97 лв./кг (Смолян). В пет области се отчита спад на ценовите стойности с между 0,7% и 13,5% (Шумен), а в Хасково и София – поскъпване, съответно с 3,5% и 9,8%.

През наблюдавания период цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,60 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата е в диапазона от 0,02 лв./кг (Шумен) до 1,31 лв./кг (Плевен).

Средната цена на дребно за страната на замразено пиле в другите търговски обекти (ДТО) остава без промяна спрямо предходната седмица – 4,77 лв./кг. По области, стойностите са в границите от 4,43 лв./кг (Варна и София) до 5,23 лв./кг (Кърджали). Изменение на цените спрямо предходната седмица се регистрира само в две области – покачване с 0,7% в София и намаление с 2% в Търговище.

Цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,87 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,77 лв./кг в Плевен.

Средно за страната, цената на замразеното пиле в ДТО е с 6% по-висока от тази в ГТВ.

Пиле – прясно, охладено

През наблюдавания период цените на едро на охладеното пиле са в границите от 3,70 лв./кг (Търговище) до 4,71 лв./кг (Силистра). В две области се отчита понижение на ценовите стойности – в Благоевград (с 2,8%) и във Варна (с 3,1%). Единствено във Враца охладеното пиле поскъпва - с 1,1%. Тези колебания се компенсират и средната стойност за страната остава на нивото от предходния седмичен период - 4,30 лв./кг.

 Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в големите супермаркети се повишава с 1,1% спрямо предходния седмичен период, до 4,57 лв./кг. Цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ се движат в интервала от 4,12 лв./кг (Враца и Монтана) до 5,10 лв./кг (Пазарджик и Смолян). В сравнение с предходния седмичен период, в девет от областите е отчетено поевтиняване на продукта в границите от 0,5% до 7%, най-значително в Шумен, а в други осем – поскъпване, с между 3,3% (Хасково) и 12,1% (Видин).

През изминалата седмица средната цена на дребно на охладеното пиле в ГТВ за страната е с 0,27 лв./кг по-висока от тази на едро, като разликата в тази посока варира от 0,05 лв./кг в Добрич до 1,02 лв./кг в Пазарджик. В девет области цените на продукта в ГТВ са с между 0,04 лв./кг и 0,41 лв./кг (Враца) по-ниски от тези на едро.

В по-малките магазини цените на охладеното пиле се запазват в диапазона от 4,33 лв./кг в Русе до 5,35 лв./кг в Плевен, като не са отчетени седмични изменения по области. В резултат, средната стойност за страната се запазва на ниво от 4,91 лв./кг.

През наблюдавания период цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,61 лв./кг по-високи от тези на едро, като тази разлика е най-малка във Варна и Русе (0,08 лв./кг), а най-висока - във Велико Търново и Габрово (1,10 лв./кг).

Средно за страната, цените на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини са с близо 14% по-високи от тези в големите търговски вериги.

Цени на пилешко в страната
5204
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Rabobank с умерено оптимистична прогноза за световната птицевъдна индустрия
Ароматна дроб сарма
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Кое и с колко поскъва по стоковите борси и тържища в страната
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
Използване на зеолит и халоизит за подобряване на растежа и качеството на месото при пилета бройлери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини