Начало » Новини » Коментари
23.06.2016 г.

Малките стопанства могат да кандидатстват за безплатни консултации пред службата за съвети в земеделието

Важно за фермера

sinor.bg

Веднага с обнародването на наредбата за прилагане на подмярка 6,3 от селската програма за предоставяне на стартова помощ за малките стопанства от Националната служба за съвети в земеделието съобщиха, че започват да предлага безплатни консултантски пакети за дребния бизнес. По подмярка 2.1.2 „Консултантски услуги за малките земеделски стопанства” службата ще предоставя напълно безплатно  шест основни консултантски пакета (КП), които фермерите могат сами да избират. Субсидиите за тези услуги се превеждат на самата служба, като фермерите само заявяват от кой консултантски пакет се нуждаят.

Със заповед на министъра на земеделието е одобрено съдържанието на консултантските пакети и началната дата на тяхното предоставяне. Самите пакети ще се предоставят от  експертите на  териториални областни офиси  на службата по правила, одобрени със заповед на изпълнителния й директор.

Шестте консултантски пакети по Тематичната подпрограма за малките стопанства(ТП) включват консултантски услуги, кодирани в 12 групи: ТП 1, ТП 2, ТП 3, ТП 4, ТП 5.1., ТП 5.2., ТП 5.3., ТП 5.4., ТП 5.5., ТП 5.6., ТП 5.7. и ТП 6.

Те ще се предоставят само на лица, които са подали до НССЗ заявление за получаване на пакета заедно с документите към него. Конкретната информация и съвети, които се предоставят по тези пакети ще са съобразени с животните и културите, които се отглеждат в земеделското стопанство.

Самите кандидати за тези консултантски услуги трябва да имат икономически размер на стопанството, измерен в стандартен производствен обем (СПО) от 2000 до 7999 евро, да са регистрирани като земеделски стопани съгласно Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани (ДВ, бр. 10 от 1999 г.).

Третото условие е тези пакети да са свързани с изготвяне на бизнес план и заявление за кандидатстване по подмерките от Тематичната подпрограма за малките стопанства(ТП 5), с изключение на подмярка 4.4.2 „Непроизводствени инвестиции по Тематичната подпрограма за развитие на малки стопанства”, е необходимо да са получили най-малко 33 на сто от общия доход за предходната година от земеделска дейност.

В случай, че консултантският пакет включва изготвяне на заявление за подпомагане и бизнес план по подмярка 4.1.2. "Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства" и / или  подмярка 4.2.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“, земеделският стопанин, който го получава, освен да е регистриран по Наредба № 3 от 1999 г. и да има доход минимум 33% от земеделски дейности за предходната година, трябва да отговаря и на следните две условия:

1. да има икономически размер на стопанството, измерен в СПО от 6 000 до 7 999 СПО;

2. производството му да е в един от секторите допустими по подмярка 4.1.2 или 4.2.2;

При необходимост лицата, желаещи да получат пакет, представят в НССЗ допълнителни документи, доказващи, че отговарят на условията за тяхното получаване, съгласно Наредба № 7 от 5 май 2016 г.

В рамките на една календарна година фермерът може да заявява консултантски пакет с до 1 500 евро (3 000 лева).

Основните дейности за предоставяне на консултантските пакети включват:

- предварителна консултация за съдържанието на всеки един от консултантските пакети (КП) и изискванията към малките земеделски стопани, желаещи да ги получат;

- проверка на документите и регистрация на кандидата, отговарящ на условията за получаване на заявения/те КП, съгласно Наредба № 7 от 5 май 2016 г.;

- интервю с кандидата  за събиране на информация, необходима за предоставяне на заявения/те КП;

- посещение на стопанството за събиране на информация, необходима за предоставяне на заявения/те КП, както и за вземане на почвена проба (ако са подходящи условията и периода за вземане на почвена проба);

- анализиране и оценка на събраната информация;

- предоставяне на препоръки и информация по заявените  КП,;

- изготвяне на писмен доклад по образец, съгласно приложение № 4 на Наредба № 7 от 5 май 2016 г. съдържащ анализ на състоянието  на стопанството и предоставените препоръки  и информация по съответните КП;

- предоставяне на земеделския стопанин на помощни материали във връзка с предоставените КП.

По консултантските пакети ще  се предоставят следните съвети и информация

ТП 1-  същността и характеристиките на системата за кръстосано съответствие и за основните нормативни актове, на които е изградена тази системата, включваща всички приложими в стопанството Национални стандарти за добро земеделско и екологично състояние на земята (ДЗЕС), всички приложими в стопанството Законоустановени изисквания за управление (ЗИУ), както и ще се прави оценка на произтичащите от тях задължения за земеделското стопанство  свързани с областите  околна среда и изменение на климата, обществено здраве, здраве на животните и на растенията, хуманно отношение към животните.

ТП 2 - селскостопански практики от полза за климата и околната среда, политиката за водите, както и информация и съвети относно мерки за смекчаване на последиците от изменението на климата и адаптиране към него, биологичното разнообразие и опазването на водите - селскостопански практики, от полза за климата и околната среда, прилагане на мерки, свързани с регулиране на водовземанията и контрол на водочерпенето, опазване на водите от замърсяване, ефективно и устойчиво използване на водите, опазване, възстановяване и устойчиво използване на водите,  предоставяне на съвети свързани със смекчаване на последиците от изменението на климата.

ТП 3 - нормативните изисквания за гарантиране на законното право на работниците и служителите за здравословен и безопасен труд и и съответните правила и стандарти и по-специално за отрасловите правила за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ) в сектор земеделие и за правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятието (земеделското стопанство) съгласно Закона за здравословни и безопасни условия на труд и свързаните с него подзаконови нормативни актове описани в приложимата нормативна база към пакета. Също така ще се предоставят информация и съвети за различни стандарти за безопасност в стопанствата.

ТП 4 - прилагане на нормативната уредба по правилната употреба на продукти за растителна защита съгласно принципите на добрата растителнозащитна практика и възможностите за извеждане борбата с вредителите по земеделските култури чрез методите на интегрирано управление на вредителите съгласно Закона за защита на растенията - условия и ред по прилагане на интегрирано производство на растения и растителни продукти, общи принципи при интегрираното управление на вредителите чрез различни агротехнически дейности, провеждане на растителнозащитни мероприятия на отглежданите и планираните за отглеждане в стопанството култури съгласно добрите растително-защитни практики.

ТП 5 (от 5.1 до 5.7) -  изготвяне на бизнес план и заявление за кандидатстване, като са предвидени и комбинации  - по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от ПРСР 2014 – 2020 г., подмярка 4.1.2. „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“,  подмярка 4.2.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“, подмярка 4.4.2. „Непроизводствени инвестиции по Тематичната подпрограма за развитие на малки стопанства“ и подмярка 6.4.2. „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности по Тематичната подпрограма за развитие на малки стопанства. Основните дейности, които са включени по тези КП са следните:

- Изготвяне и попълване на бизнес плана за кандидатстване, съгласно съответното приложение в наредбата за прилагане на подмярката;

- Изчисляване на точките по критериите за оценка на проектите за съответната подмярка;

- Изготвяне и попълване на заявление за подпомагане, съгласно съответното приложение в наредбата за прилагане на съответната подмярка ;

- Окомплектоване на изискуемите документите към заявлението за подпомагане;

- Предоставяне на съвети за изпълнението на бизнес плана.

ТП 6 – съдържа предоставяне на съвети и информация които да подпомогнат малките земеделски стопанства при развитието на техните стопанства - възможностите за подпомагане малките земеделски стопанства чрез мерки и подмерки приложими на равнище малко земеделско стопанство предвидени в ПРСР 2014-2020 г., които са насочени към модернизиране на стопанството, изграждане на конкурентоспособност, секторна интеграция, иновации и пазарно ориентиране; съвети и информация по въпроси и проблеми свързани с икономическите показатели на земеделското стопанство, включително по въпроси на конкурентоспособността и насърчаващи предприемачество на малкия земеделски стопанин;  по въпроси на управление на риска в земеделското стопанството, свързан с неблагоприятни климатични явления, нашествия на вредители, болести по растенията и животните

В зависимост от спецификата и потребностите на всяко малко земеделско стопанство, КП ТП 6 може да включва и предоставяне на съвети и информация за: възможностите за развитие на късите вериги на доставки и за по-добра интеграция на малкото земеделско стопанство в хранителната верига; възможностите за участие в Европейското партньорство за иновации (ЕПИ) за селскостопанска производителност и устойчивост; прилагане на правилата за биологично производство, включително подготовка на заявление за подпомагане по мярка 11 „Биологично земеделие” и  мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020 г. и предоставяне на съвети за изпълнението на ангажиментите; подкрепа на малките земеделски стопанства за участие в мярка 9„Създаване на групи и организации на производителите“ от ПРСР 2014 – 2020 г.

Очаквани ползи и подобрения за стопанството след предоставяне на консултантските пакети:

- значително намален риск от санкции за малките стопанства поради неспазване на законоустановените изисквания за управление и националните стандарти за добро земеделско и екологично състояние на земята (ДЗЕС);

- постоянно затревените площи (ако са налични) в стопанството се поддържат, съгласно изискванията и условията чл. 45 на Регламент (ЕС) № 1307/2013;

- ефективно използване на водните ресурси в земеделското стопанство;

- подобрени безопасни условия на труд и безопасност в земеделските стопанства;

- придобити знания за общите принципи на интегрираното управление на вредителите и съответно по-ефективна борба с вредители без да се наврежда на околната среда;

- повишена конкурентоспособността на земеделското стопанство;

-подобрена жизнеспособност на стопанството в т.ч. на база на възможностите за ползване на финансова помощ по мерки от ПРСР и успешното изпълнение на проект по съответната подмярка;

- ефективно използване на всичките възможности за неговото финансиране;

- разработен подходящ план за развитието на стопанството в близките няколко години;

- използване на подходящи технологии в стопанството;

- подобрено опазване на околната среда от страна на земеделското стопанство.

Малките стопанства могат да кандидатстват за безплатни консултации пред службата за съвети в земеделието
7714
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Преструктуриране и съкращения в Службата за съвети в земеделието
Кадрови промени
От 2024 г. щатовете в службите за съвети падат на 75, но ще има 120 нови временни назначения
Решения на МС
Нови задължения на службата за съвети в земеделието
Важно!
Малкият бизнес ще бъде съветван от 120 експерти към НССЗ
Решения на Министерския съвет
Областни центрове ще информират за еврофондовете на принцина „Обслужване на едно гише“
Лидерът на партия „Единение”
Иван Христанов: Хората, свързани със земята, трябва да градят политиките в земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини