Начало » Пазари » Зърно
07.06.2016 г.

Украйна подобри рекорда си за износ на зърно, спира доставките за ЕС заради запълнена квота

Sinor.bg

От началото на настоящия селскостопански сезон (1 юли 2015 г) Украйна е изнесла 36,5 млн. тона зърнени култури, съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на страната, цитирани от електронното издание АгроПравда. За чужбина са изпратени 15,5 млн. тона пшеница, 16,4 млн. тона царевица, 4,3 млн. тона ечемик и 324 хил. тона други зърнени култури, уточняват от министерството.

Оттам предвиждат износа за целия сезон да надхвърли 36 млн. тона, докато прогнозите на експерти стигат и до 39,9 млн. тона. През сезон 2014-2015 г. от Украйна бяха изнесени 34,8 млн. тона зърно, като тогавашният показател също бе рекорден. По данни на украинската Държавна статистическа служба през 2015 г. в страната са били прибрани 60,1 млн. тона зърнени и зърнобобови култури (резултатът не включва данни за Крим и частите от източна Украйна, които правителството на страната не контролира към момента), или с 5,8% по-малко, отколкото през 2014 г.

Междувременно стана ясно, че Украйна почти е запълнила квотата си за безмитен износ на пшеница за Европейския съюз за 2016 г. По данни на Европейската комисия към 20 май от договорените 950 хил. тона не са доставени само малко над 3 хил. тона, или квотата е запълнена на 99,64%. След разпределянето на тези дребни количества украинската пшеница ще може да се внася на пазара на ЕС само с вносно мито.

Експертът на електронното издание УкрАгроКонсалт Елизавета Малишко разглежда двата основни варианта, пред които са изправени украинските износители. Според нея за пшеницата от реколта 2015 г. запълването на квотата за износ няма да има съществено значение, тъй като сезонът е почти приключил, при това успешно – Украйна е увеличила доставките за ЕС с почти една трета спрямо предходния сезон. Особено значение тя отдава на факта, че износът е нараснал не само в количествено, но и в стойностно изражение, а държавите-членки на ЕС са влезли в тройката на най-големите купувачи на украинска пшеница с дял от около 13%, отстъпвайки само на Тайланд и Египет. 

През юли обаче на украинския пазар ще излезе пшеница от новата реколта, която се очаква да достигне около 21,5 млн. тона, като голяма част от нея ще бъде насочена към външните пазари. При това основните доставки за чужбина се извършват през периода септември-ноември, докато новата квота за безмитен внос в ЕС ще влезе в сила от януари 2017 г. При това положение в периода на масово предлагане и износ украинската пшеница няма да бъде конкурентоспособна на европейския пазар. Като първи сценарий може да се разглежда прекратяването на доставките за общността до януари 2017 г.

Вторият сценарий е съобразен с допълнителната квота, която ЕС отпуска „за трети страни” и в рамките на която могат да бъдат доставени 1,19 млн. тона пшеница през втората половина на 2016 г., но с мито от 12 евро за тон. Всичко извън тази квота се облага със защитно мито от 95 евро за тон. По този начин теоретично Украйна ще може да изнася пшеница от новата си реколта за ЕС, но с добавка от 12 евро (или 95 евро) за тон. Подобни доставки са възможни, ако вътрешните цени в страната се понижат със същия размер, което на практика означава за тях да платят украинските фермери.

Украйна подобри рекорда си за износ на зърно, спира доставките за ЕС заради запълнена квота
4987
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини