Българската агенция по безопасност на храните започва всеки ден да взима по 5 проби от различни марки сирена по магазините, за да установи фирмите нарушителки, които продават продукти с растителни мазнини. Това обяви изпълнителният директор на агенцията Дамян Илиев, който представи новите мерки за контрол върху храните. След направен анализ на резултатите от предишното пробонабиране са започнали постоянни проверки на продуктите в търговската мрежа.
През средата на месец март бяха изследвани 424 проби за наличие на немлечни мазнини в млечни продукти.
От изследваните в последните дни проби три са показали положителен резултат за наличие на немлечни мазнини. И трите продукта са произведени от едно предприятие, чиято дейност е спряна заради констатираните нарушения.
От първи юни областните дирекции по безопасност на храните в градовете Добрич, Варна и Бургас започват засилени проверки на обектите по българското Черноморие.
Инспекторите ще проверяват освен магазини, също и заведения за обществено хранене на територията на курортите, курортните селища, плажове.
Целта на контрола е проверка на съответствието на сградовия фонд и технологичното оборудване в обектите, произхода и правилното съхранение на суровини и храни, срокове на съхранение на храните, етикетиране на храните и др.
През изминалия летен туристически сезон 2015 година са извършени над 2 300 проверки.
Инспекторите са съставили общо 88 акта за установяване на административно нарушение и са издали 254 предписания. За сравнение през 2014 година са съставени 207 акта и са издадени 456 предписания. През 2013 година са съставени 199 акта, през 2012 година 259, а през 2011 година 518 акта за установяване на административно нарушение.