Включването на малки количества от италианското твърдо сирене „грана падано” в хранителния режим може да помогне за понижаване на кръвното налягане, сочи изследване, представена на конференция на Американското общество за артериална хипертония, цитирано от британския вестник „Телеграф”.
В изследването са участвали 30 възрастни хора, страдащи от артериална хипертония, които били разделени на 2 групи. В продължение на 2 месеца участниците в първата група консумирали по една унция (28,35 грама) грана падано, а участниците от втората група – заместител на сирене.
Било установено, че при участниците, в чийто хранителен режим било включено италианското сирене, се понижавало диастоличното артериално налягане, без да се променя индексът на телесното тегло, нивото на липидите или захарта в кръвта.
Учените, провеждащи изследването, изяснили, че в грана падано се съдържат в по-големи количества белтъчини, които разширяват кръвоносните съдове, а също и елементи, влизащи в състава на ефективни лекарства срещу хипертонията като „Лотезин” и „Капотен”. Според д-р Джузепе крипа от клиниката „Салисет” в американския щат Уискънсин „добавянето на малки количества грана падано към здравословната диета е в състояние да осигури клинично значимо понижаване на кръвното налягане”. По думите му ефектът от консумацията на италианското сирене е подобен на този от вземането на медикаменти против хипертония.