Курабийки, шоколад, детско мляко на прах … Още доста хранителни продукти могат да попаднат в този списък. А общото между тях е, че съдържат палмово масло. ТО влиза в състава на всеки втори продукт, продаван в супермаркетите в Германия, твърди Ивон Виликс, експерт за потребителското търсене от обществената телевизия Westdeutsche Rundfunk. Макар всеки германец да консумира средно по 19 килограма палмово масло всяка година, повечето жители на страната не знаят нищо за тази важна производствена суровина.
А само в състава на продуктите на Nutella около една трета е палмово масло. Освен това не винаги може да се установи в какви продукти се крие палмовото масло, тъй като само за хранителните продукти то трябва да бъде посочено задължително на етикета.
Палмовото масло съдържа изключително много наситени мазнини (47,7%) за разлика например от зехтина (15%) и рапичното масло (7,2%). Те повишават нивото на холестерин в кръвта и поради тази причина може да доведат до ускоряване на развитието на заболявания като диабет. А колкото по-течни са растителните масла при стайна температура, толкова по-полезни са те за здравето.
Хранително-вкусовата промишленост обаче не е склонна да се откаже от тази суровина, защото тя има едно очевидно предимство – евтина е.