Устойчивите на повечето лекарства бактериални заболявания не признават граници и при нарастващото търсене на месо от увеличаващата се средна класа в света производителите се принуждават да използват все повече антибиотици, установява изследване, публикувано в изданието Proceedings of the National Academy of Sciences. Поради тези причини авторите на изследването очакват употребата на антибиотиците за тази цел да се удвои в държавите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР).
В Индия, където около една трета от населението са вегетарианци, а повечето от консумиращите месо не ядат говеждо, пилешкото е най-честият избор за набавяне на белтъчини от храните с животински произход, като от 1985 година насам потреблението му е нараснало 14 пъти.
Публикация на „Блуумбърг” описва притесненията на фермери от използването на антибиотици, предназначени за лекуване на хората, от индийски компании за производство на птиче месо.
От компанията, сключила договор с интервюираните фермери, обаче отхвърлят обвиненията. „Никой не използва антибиотици без необходимост, защото сме професионалисти. Ние не сме неграмотни селяни и знаем какво правим”, заяви Равиндер Реди, технически директор на SR Group.