Начало » Важно за фермера » Гори и екология
21.04.2016 г.

WWF и детски музей отбелязват заедно деня на Земята

Празници

Sinor.bg

В Деня на Земята 22 април природозащитната организация WWF България и детският научен център «Музейко» обединяват сили в името на бъдещето на планетата. Пандата, световен символ на WWF, ще отправи поредица от предизвикателства към българските деца. Целта е най-малките да научат основни правила за опазване на околната среда и по-важното – да изпълнят задачи, които ще им създадат полезни навици за цял живот.

„Като опазваме природата, го правим и за нашите деца.“, посочи Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България. „Трябва постоянно да си задаваме въпроса каква планета им оставяме. Да инвестираме в екологично образование означава да мислим в перспектива – не само за поколението след нас, но и за това, което ще го наследи. За краткото си съществуване Музейко се утвърди като полезно и новаторско място, в което децата по атрактивен начин научават много. Със сътрудничеството си бихме искали да отправим ясно послание – изобретенията, достиженията на науката, от една страна, и опазването на природата, от друга, могат и трябва да вървят ръка за ръка за един по-добър свят.”, подчерта Кавръкова.

Кога знанието се превръща в незабравима игра? Кога науката става достъпна и приятна и кога разбираме, че всъщност нейната цел е да направи живота ни по-интересен и по-вълнуващ?

Когато можем да скочим с двата крака в друг свят, да експериментираме и да се изненадваме. Когато можем да мечтаем.

Предизвикателството на Пандата в Музейко се състои от 6 поредни задачи. В тях могат да се включат ученици на възраст от 7 до 18 години от цялата страна. За да се справят по-бързо и по-добре, ще трябва да включват семейството и приятелите си и да сформират собствен екип.

За всяка успешно изпълнена задача Пандата дава точки и обещава по един подарък-изненада!

Общият брой точки от всички задачи е 100. Всички участници, които на 31 август 2016 г. са събрали поне 45 точки, ще споделят голямата награда на WWF – еднодневна екскурзия до Природен парк „Витоша“, с разходка, вълнуващи игри и пикник с Пандата. Всички участници могат да доведат със себе си и приятел.

Науката и опазването на българската природа могат да бъдат забавни игри в подкрепа на благородни инициативи.

Първата задача е с името „Всеки боклук да си знае коша“.  Участниците в нея трябва да направят 3 кофи за разделно събиране на отпадъците – за хартия, за пластмаса и метал и за стъкло – и да залепят на всяка от тях поне 5 картинки, за да се вижда по-добре какво може да се хвърля в тях. Докато тече срокът за изпълнение, те ще получават от WWF и Музейко информация и любопитни факти и ще разберат защо е важно отпадъците да се рециклират и колко ресурси могат да се спестят по този начин.

 Желаещите да участват могат да се регистрират на wwf.bg/predizvikatelstvo, както и да потърсят допълнителна информация във Фейсбук страницата на WWF и Музейко.

Денят на Земята

На 22 април тази година се навършват 46 години от първото честване на Деня на Земята. Милиони американци излизат на шествия по улиците на градовете си в знак на протест срещу унищожаването на околната среда. Този ден се счита и за началото на съвременното екологично движение. Много страни по света прегръщат идеята, приемат закони и конвенции, стремят се активно към подобряване на средата, в която живеем.

Но дори и днес след толкова години живеем така, като че ли имаме на разположение ресурсите на планета и половина. Сечем дървета и ловим риба по-бързо отколкото могат да се възстановят техните запаси. Промишлеността произвежда повече вредни емисии отколкото горите и океаните могат да неутрализират. През 2014 г. изразходихме ресурсите на планетата през първите осем месеца от годината. Останалото взимаме назаем от бъдещите поколения.

WWF и детски музей отбелязват заедно деня на Земята
4322
 

Последни материали
Виж
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Свързани материали
Виж
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Обучения
Национален парк Рила отбелязва Световния ден на Земята
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини