Начало » Новини » Страната
14.04.2016 г.

Новият закон за браншовите организации ще изключва преработватели и тютюнопроизводители

Дискусия

Sinor.bg

Представителите на всички браншови организации от агросектора одобряват създаването на нов проектозакон за браншовите организации на земеделските производители, като предлагат съществени промени в сегашния проект, внесен от група народни представители. Около това становище се обединиха повечето фермери, поканени днес в парламента да дадат своите становища по проектозакона за браншовите организации на земеделските производители и преработватели на земеделска продукция. Министърът на земеделието Десислава Танева предложи от проекта да бъдат изключени преработвателите и тютюнопроизводителите, тъй като регламентацията на техните организации е предложена в съответните закони за храните и за тютюна.

„В продължение на година министерството на земеделието съвместно с браншовите организации от преработвателния сектор работиха по новия Закон за храните, където детайлно са разписани начините на обединяване и представителността на тези организации”, посочи Танева.

В Закона за тютюна браншовото обединяване също е разписано точно, затова министърът предложи бъдещият закон да обхваща производителите от растениевъдството и животновъдството.

Председателят на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов, който е и един от авторите на закона, изрично посочи, че проектът е отворен за предложения от страна на бизнеса.

Дискусията протече делово, като повечето от присъстващите подчертаха необходимостта от създаване на Българска земеделска камара, която като представителна структура да защитава интересите на отделните съюзи.

От името на колегите си Слави Трифонов от Съюза на градинарите припомни, че сегашният проект наподобява твърде много предишния вариант, който беше отхвърлен от Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата. За фермерите е ясно, че голяма част от браншовите организации членуват в сегашните структури на двете работодателски организации и създаването на нов закон ще доведе до отпадане на голяма част от членската им маса.

Албена Симеонова от Асоциация „Биопродукти” също припомни, че като винопроизводител тя законово е задължена да членува в Националната лозаро-винарска камара. Затова и при създаването на новия закон както тя, така и повечето от останалите присъстващи, подчертаха необходимостта от точна регламентация на правата и задълженията за членство в земеделската камара.

С отделни предложения излязоха и представителите на пчеларите, индустриалните свиневъди, оризопроизводителите, зърнопроизводителите, земеделските производители и др.

Повечето от тях имаха предложения по броя на браншовите организации, които сега са 21, по критериите за обединяване и др. Зърнопроизводителите например обясниха, че спокойно могат да се обединят с производителите на технически култури.

Подобно мнение застъпи и Слави Трифонов, който припомни, че сега в сектор плодове и зеленчуци има 7 браншови организации, които спокойно могат да се обединят.

Същото важи и за пчеларите, където има 28 съюзи и при тази ситуация е трудно администрацията да комуникира ефективно с тях, припомни министър Танева.

Присъстващите ще представят в писмен вид своите предложения, свързани с технически подробности по закона. Разискванията по темата ще продължат.

Новият закон за браншовите организации ще изключва преработватели и тютюнопроизводители
8039
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Позиция
Джиков предлага субсидии да се дават само при задължително членство в браншова организация
Позиция
Проданов: Недостойно е псевдобраншовици да използват протеста на реалните фермери
В писмо до министрите на земеделието в Общността
Шест фермерски организации в ЕС настояват за ограничаване на вноса от Украйна
По искането за промени в Стратегическия план
Овощари молят за отлагане на среща с Гечев, защото са на изложение в Германия
Заедно с администрацията
Точните местоположения за семинарите по Стратегическия план
Важна среща за създаване на Българската арарна камара
Браншовият закон ще се дискутира на 31 януари в Арбанаси
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини