Вегетарианците и защитниците на животните в САЩ могат да празнуват, тъй като вече имат възможността да си купят изкуствени яйца, които функционално не отстъпват по нищо на кокошите и при производството им не е пострадала нито една кокошка и нито едно пиленце, съобщи електронното издание Ptichki. Яйцата са произведени изцяло от растителни съставки и се продават в щата Калифорния във веригата супермаркети Whole Foods. Според производителя от Creek Foods те са не само по-полезни, но и по-вкусни от истинските, а основните потребители са напълно съгласни с това. Новият продукт замества яйцата не само в омлета, но и в тестените изделия, майонезата и останалите сосове. „Искаме животните да престанат да бъдат част от уравнението и нашите клиенти да могат да купуват „растителни” яйца и да приготвят ястията си с тях”, заяви Джошуа Тетрик, основател на Creek Foods.
Освен вегетарианците в САЩ Тетрик се е насочил към много по-многобройна клиентела. Той твърди, че продукти като изкуствените яйца могат да помогнат за преодоляване на проблема с града и недостатъчното хранене в развиващите се държави. Прекарал е 7 години в бедни африкански държави и е запознат пряко с проблемите им. „Яйцата са уникален продукт по отношение на функциите си. Те прекрасно свързват маслото и водата в състава на майонезата, помагат на тестото да бухне, много добре се съчетават с млякото в омлета. Замислих се, че ако успеем да открием подходящите растения, за да направим изкуствени яйца, ще имаме успех. Избрахме 12 растения, включително грах, който се отглежда в промишлени мащаби в Канада. Освен това в Южна Азия отглеждат бобови култури, които придават изключителен вкус на яйцата в омлета”, обяснява създателят на иновационния продукт.
Единственото неудобство на изкуствените яйца е, че не са универсални – компанията произвежда различни видове, от които едни са по-подходящи за тестени произведения, а други – за приготвяне на майонеза. Засега от Creek Foods обаче не разкриват рецептите и технологията за производството.