Цените на храните в световен мащаб се повишиха леко през март, след като рязкото поскъпване на захарта и растителните масла компенсира с излишък поевтиняването на млечните продукти, обявиха от Организацията за земеделие и прехрана, цитирани от Ройтерс. Индексът на цените на храните, изчисляван от организацията чрез месечните промени в стойността на определени зърнени и маслодайни култури, млечни и месни продукти, както и захарта, нарасна до 151 пункта спрямо коригираните в посока към понижение 149,5 пункта през февруари.
От агенцията към ООН обаче посочиха, че на международните борси цените остават с 12% под нивото им от март 2015 г. В момента те са близо до 7-годишно дъно, като се понижават през всяка от последните 4 години, а заради очакваното забавяне на темпото на растеж на световната икономика предвижданията са спадът да продължи и през тази година.
Очакванията за увеличаване на дефицита при захарта при свитото производство заради по-слабата реколта и съобщенията за увеличаване на използването на захарна тръстика за производство на биоетанол в Бразилия доведоха до повишаване на цената на продукта със 17,1% и той достигна най-високата си стойност от ноември 2014 г. Растителните масла пък са поскъпнали с 6,3% най-вече заради ръста на цената на палмовото масло на фона на продължителната суша в Малайзия и Индонезия, които са неговите основни производители в света. За сметка на това индексът на цените на млечните продукти падна до най-ниското си ниво от юни 2009 г. насам, воден от поевтиняващите масла и сирена.
От организацията представиха и първата си прогноза за зърнената реколта през сезон 2016-2017 г., започващ на 1 юли. Очакванията са да бъдат прибрани 2,521 млрд. тона зърно, или с 4 млн. тона под предходния сезон, но все пак трети най-висок резултат в историята. Корекцията се дължи на предвиждането за спад на пшеничната реколта с около 20 млн. тона до 712,7 млн. тона най-вече заради свиването на засадените площи в Русия и Украйна, където продължителната суша през есента попречи на сеитбата и развитието на семената.
Световното потребление на зърно се очаква да нарасне минимално и да продължи да изпреварва производството, което ще доведе до спад на световните запаси с 3,9% до 611 млн. тона. Според експертите на организацията обаче именно високото ниво на запасите и относително вялото търсене в световен мащаб ще запази сравнително стабилен пазара на зърнени култури за поне още един сезон.