Начало » Новини » Света
07.04.2016 г.

Полска партия и чешките фермери искат отмяна на санкциите срещу Русия

Какво се случва в Европа

Протести имаше и в Унгария Снимка: Асошиейтед Прес

Полската Селска партия, която до парламентарните избори през октомври 2015 г. влизаше в състава на управляващата коалиция, се обяви за премахване на санкциите на Европейския съюз срещу Русия, съобщи полското национално радио. Русия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция и храни от държавите-членки на ЕС през август 2014 г. в отговор на санкциите, които те заедно със САЩ, Канада, Норвегия и Австралия въведоха срещу руски юридически и физически лица заради окупирането на Крим и положението в Източна Украйна. „Не може да се получава така, че в продължение на няколко години политическите проблеми между ЕС и Русия да не могат да бъдат разрешени, а от това страдат полските селскостопански труженици и предприемачи. Необходимо е да бъде отменено ембаргото, а политическите проблеми да се решават по друг начин”, заяви лидерът на партията Владислав Кошиняк-Камиш.

По думите му полските фермери понасят най-големите загуби от санкциите срещу Русия в сравнение с колегите им от всички останали държави-членки на ЕС. Наскоро от електронното издание Milknews обаче коментираха отчета на министерството на селското стопанство на Полша за 2015 г., в който бе посочено, че промяната на пазарната конюнктура и налагането на забрана за внос на селскостопанска продукция и храни от държавите-членки на ЕС не се е отразило на външнотърговския баланс на страната. „Увеличаването на търговския оборот е факт въпреки понижаването на цените на международните пазари и независимо от руското ембарго”, пише още в документа. По данни на статистиката на ЕС за търговията най-силно от руските ответни санкции е пострадала Литва, чийто износ за Русия се е свил с 38%.

Междувременно от Селскостопанската камара на Чехия обявиха, че възнамеряват да се обърнат към ръководството на ЕС за започване на преговори с Русия за отмяна на санкциите, съобщи електронното издание DairyNews. Според председателя на камарата Владимир Томан селското стопанство не трябва да се превръща в заложник на политическите разногласия. „Фермерите не продават оръжие, а храни”, подчерта Томан. По думите му когато става въпрос за селското стопанство не трябва да се вземат решения според това „кой под кое знаме е застанал”.

Ако Европейската комисия не удовлетвори исканията на фермерите, те ще потърсят допълнителни компенсации, подчерта той. Понастоящем в най-тежко положение в ЕС се намират производителите на мляко и свинско месо. През септември 2015 г. ЕК представи пакет от мерки на стойност 500 млн. евро, който трябваше да доведе до стабилизиране на пазара. Томан обаче е категоричен, че европейските фермери продължават да изпитват на гърба си последиците от забраната за внос в Русия.

„Европейският съюз трябва да насочи погледа си към сектора”, заяви на свой ред чешкият министър на селското стопанство Мариан Юречка. По думите му исканията на чешките фермери се подкрепят и от техни колеги от други държави-членки на ЕС.

Членът на чешката Социалдемократическа партия Михаил Хашек смята, че в момента санкциите срещу Русия са безсмислени. Председателят на Икономическата камара на страната Владимир Длоухи пък твърди, че санкциите не са ефективни, тъй като не са успели да повлияят на политическата линия на Кремъл. „Същевременно санкциите се отразяват тежко на всички нас”, изтъкна Длоухи.

Полска партия и чешките фермери искат отмяна на санкциите срещу Русия
3598
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Полша настоява за възможно най-дълго ембарго върху украинското зърно
България ще бъде изключена от евентуална забрана за внос на петрол от Русия
Отношения в развитие
Българи и Русия се готвят за износ на агростоки след отпадане на ембаргото
ЕК отпуска нови 70 млн. евро компенсации за производителите на плодове, ощетени от руското ембарго
Загубите за Франция от руското ембарго надхвърлят 8 милиарда евро
ЕС възстанови производството и износа на сирена до нивата преди руското ембарго
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини