След първата година от въвеждането на евросубсидии за протеиновите култури земеделците са произвели пет пъти повече боб и леща, без да е ясно каква част от тази продукция е стигнала до пазара и на каква цена. Актуалната статистика на министерството на земеделието показа, че през 2015 г. в страната са произведени 3 262 т зрял фасул, докато година преди това са получени едва 954 т. При лещата числата са съответно 1 829 т. през миналата година и само 220 т през 2014 г.
Заблуданият страничен наблюдател би казал „най-после една добра новина“, но за земеделците данните са пълна стъкмистика, защото българският боб и леща трудно може да се конкурират с вноса от Китай или Индия, където реколтите са няколко, а трудът – в пъти по-евтин.
На въпроса на Синор.БГ за това каква част от миналогодишната реколта от протеинови култури е реализирана на пазара, председателят на Съюза на градинарите в България Слави Трифонов не се нае да отговори, посочвайки, че дори в агроминистерството това не се знае.
„С приетата нормативна уредба за директните плащания администрацията на практика призна за валидни всякакви документи, включително и хвърчащи бележки за покупко-продажби, защото само така зеленчукопроизводителите можеха да получат субсидиите си за обвързана подкрепа и протениови култури“, припомни Трифонов.
Според него едва 10% от работещите са представили като доказателства счетоводни документи за продадена стока, което не би стимулирало фермерите да излизат на светло.
Хората от бранша настояват поне от 2016 годи тази практика да се премахне, защото е странно европодпомагането да се предоставя срещу нереални документи.
Само да припомним, че от 30 март фонд „Земеделие“ започна да превежда субсидиите за протеинови култури за 2015 г. Ставката на хектар е в размер на 285,14 лв. (145.79 евро), или за декар стопаните получиха по 28,5 лв.
Освен фасул (зърно) и леща в протеиновите култури влизат още нахут, грах (фуражен за зърно), фъстъци, соя, бакла, люцерна, еспарзета, фий, детелина, вигна, бурчак, лупина и звездан.
От изброените изключителен ръст в производството се отчита и при нахута, от който през миналата година са произведени 3 100 т, при 633 т година преди това.
Неотдавна фонд „Земеделие“ изплати и 33,5 млн. лв. за обвързана подкрепа на производителите на зеленчуци. Там за хектар произведена продукция се паднаха по 2 328 лв. (1 190.29 евро), или 232,80 лв. на дка.
Дали тези средства поне частично ще покрият високите разходи за поризводство в този сектор ще се разбере през есента, когато стопаните декларират реализираната продукция.