По предварителните данни на отдел „Агростатистика“ през 2015 г. в земеделските стопанства площите, използвани за производство на зеленчуци, са около 45 хил. xа. Реколтираните открити площи са 43.9 хил. ха – с 46% повече от предходната година се посочва в доклад на експерти от МЗХ. В резултат на схемите и мерките за подпомагане реколтираните площи с бобови култури (зрял фасул, леща, грах-зелен и др.) са увеличени почти 4 пъти спрямо 2014 година и достигат 9 920 ха.
Продукцията от зеленчуци – реколта2015, също е увеличена с 18% спрямо предходната година и достига 620 хил. тона, като оранжерийното производство е малко над 100 хил. тона. Най-голямо е производството на картофи – 164.7 хил. тона, домати – 122 хил. тона, краставици и корнишони – 51 хил. тона. Увеличение при производството на пипер е над 43% спрямо 2014 година и е 71.5 хил. тона. Производството на култивирани гъби е 2 516 тона.
Окончателните данни за производството на зеленчуци ще бъдат публикувани на 30 май 2016 година.