Начало » Важно за фермера » Животновъдство
31.03.2016 г.

На 9 април се провежда ден на отворените врати в биволовъдна ферма в Цар Калоян

Предстоящо

Боян Йотков (вдясно) и колегата му от Троянско Иван Данчев, внедрили иновативните инсталации Снимка: Sinor.bg

На 9 април Сабина и Боян Йоткови от Цар Калоян ще отворят вратите на своята биволовъдна ферма, за да представи инвестицията си в комбинирана инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници, съобщиха от Фондация „Биоселена“. Биволовъдната ферма на семейство Йоткови е едно от трите български стопанства, където преди година бе инсталирана комбирана инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници. Системата използва слънчева енергия и екологични пелети, осигуряващи икономия на ток. На ден стопаните разполагат с 450 литра топла вода, която се затопля много по-бързо от обикновения ток и е много по-евтина.

За една година след въвеждането на инсталацията фермата е спестила около 1440 лв. за ток.

Ефекта е и в постигането на по-добра хигиена и по-високо качеството на млякото. Едновременно с това се щади и природата заради използването на възобновяеми източници на енергия.

Конкретно във фермата на семейство Йоткови съотношението на използваната енергия от слънцето/енергия от пелети е 43 към 57 процента.

По време на открития ден гости на фермата ще бъдат фермери и журналисти, които на място ще имат възможност да разгледат инсталацията, да разговарят с авторите й, с фермерското семейство, с експертите от Тракийския Университет и фондация БИОСЕЛЕНА.

Предвидена е специална обиколка на фермата и дегустация на продукти от биволско мляко.

Йоткови са практикуващи ветеринарни лекари, а тяхната ферма съществува от 2005 година и е единствената по-голяма биволоферма в Разградско. Семейството отглежда 80 биволи (от които 40 дойни биволици) от породата „Българска мурра“, животни от фермата са печелили награди за най-добър представител на породата.

Годишното производство на сурово мляко на фермата е 70 тона.

Иновативната инсталация заработи в рамките на проекта „Енергийна ефективност и по-добро качество на млякото в българските ферми“, изпълняван от БИОСЕЛЕНА, Тракийския университет – Стара Загора и най-голямата норвежка неправителствена организация Norges Vel. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм „Иновации за зелена индустрия“.

Средната стойност на инсталацията се изчислява на около 20 хиляди лева. Ферми, стопанства, оранжерии и други малки бизнеси като ресторанти, къщи за гости, малки обекти за производство на храни могат да се насочат към използването на подобна инсталация по частен път или да кандидатстват за средства по мярката за енергийна ефективност по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020.

Инсталацията бе отличена в Конкурса за иновации в рамките на Международната селскостопанска изложба „Агра 2015“ в Пловдив. Панел от инсталацията и материали са системата проекта бяха представени на серия изложения през тази година и предизвикаха голям интерес сред фермери и селскостопански производители за евентуално внедряване и на други места в страната.

Открити дни през 2015 в другите две ферми, където инсталацията е внедрена – село Добродан, Троянско и в Момино село, Пловдивско, преминаха при голям интерес.

На 9 април се провежда ден на отворените врати в биволовъдна ферма в Цар Калоян
9841
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини