Начало » Новини » Страната
30.03.2016 г.

Георги Костов: Връща се славата на ловния туризъм в България

Изложения

Снимка: Международен панаир Пловдив

През последните години се връща се славата на международния ловен туризъм в България, което се определя като успех в тази област. Приходите по линия на организирания ловен туризъм в страната за миналата година са близо 6,5 млн. лева. Това съобщи при откриването на международната изложба „Природа, лов, либолов 2016“ заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов. Самото изложение продължава от 30 март до 3 април в Международен панаир Пловдив. 

Над 1 100 са чуждите туристи, придобили трофеи с високо качество по тази линия, и близо 3 500 са българските ловци. Поради голямата чувствителност на обществото към грижата за природата и състоянието на горите, правителството е ангажирано в приоритетно извършване на промени в начина на управление, ползване и опазване на горите и в ловното стопанство. „Всяка инвестиция в природата, в нейното биоразнообразие и дивечово богатство е възвръщаема”, заяви още заместник-министърът и поясни, че това е дългосрочен процес.  

Тази година 61 фирми предлагат модерно оборудване за хобито на десетки хиляди българи, много новости и атракции. Очакват се над 20 000 посетители.

Увеличават се и броят на чуждестранните гости, и приходите от ловен туризъм, които през миналата година бяха 6.473 милиона лева, съобщи Румен Янкулов, директор на дирекция „Ловно стопанство“ в Изпълнителната агенция по горите, на пресконференция преди старта на изложбата. Между 7 и 8 милиона лева годишно инвестират българските ловци за опазване на дивечовото богатство, посочи Иван Петков, председател на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“.

 Изложбата разкрива възможностите, които дава съчетаването на бизнеса и екологията, а за фирмите това е стимул да предлагат нови изделия и дестинации за алтерантивен туризъм,  изтъкна д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, който е организатор на форума.

В „Природа, Лов, Риболов 2016“  се включат Изпълнителната агенция по горите, Съюзът на ловците и риболовците в България и други сдружения, свързани със съхраняването и облагородяването на природата. Изложбата е най-мащабният в България форум за пълноценно използване на природните богатства. Тя се организира под егидата на Министерството на земеделието и храните.

На нейното 22-о издание участващите фирми предлагат  изделия за лов, риболов и свободно време: оръжия, муниции,  принадлежности, облекло, обувки,  аксесоари,  оптически и навигационни уреди, високо проходими машини АТВ и УТВ, действащи реплики на старинни оръжия.

Новост са лодките за рибари и тренажорът за улов на хищна риба.  Първи го изпробва заместник-министър Георги Костов, който отдели повече от час, за да разгледа експозициите.

Най-дълго се задържа на VІІ Национална трофейна изложба, включваща 400 трофея от 8 вида дивеч и подготвена от  Съюз на ловците и риболовците.

Дестинации за ловен, риболовен и екотуризъм  представят държавните горски предприятия.  Атрактивни маршрути презентират  също Пловдив, Асеновград, Сопот, Садово, Карлово, Калояново и Петрич в Изложбата на общините, която се провежда по същото време. Двете прояви показват как може да се използват даденостите на страната за бизнес проекти, свързани със свободното време, коментира д-р Иван Соколов.

В съпътстващата програма са включени  демонстрации на примамки за лов и риболов, на ловни соколи и други хищни птици,  кулинарно шоу с ястия от дивеч, безплатно обучение по стрелба, национална изложба на гълъби. Децата ще се забавляват на състезание по риболов, викторина с много подаръци и награждаване на победителите в конкурса за рисунка на 2 април.

Посетителите имат шанс да получат някоя от следните награди, като попълнят анкетни карти:  бинокъл Nikon ACULON T11 8-24x25 Silver, въдица за тролинг Imax Boat 8'6 258 см 12-20ibs, мултипликатор SEA CAPTAIN. Те са осигурени от Международен панаир Пловдив и ще бъдат раздадени на 3 април.

Експозициите са разположени в палата 3, която е отворена всеки ден от 9 до 18 ч., а в неделя – до 14 часа. Билетът струва 3 лева, като за ученици, пенсионери и инвалиди е с преференциална цена от 2 лева.

Той важи и за останалите прояви от Дните на дома, семейството, свободното време, хобито и модата, които се провеждат в Панаира до края на седмицата: Специализирана изложба „Цветна пролет“ (от 30 март),  Европейски панаир  на предприятия и кооперации от социалната икономика (от 31 март), Италиански фестивал на красотата и прическата  (от 1 април),  международни киноложки изложби  (от 2 април).

Георги Костов: Връща се славата на ловния туризъм в България
5200
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
При свинефермите спадът достига 13 на сто
Животновъдните ферми в Германия са намалели с 4 на сто за 3 години
За риболов без валиден билет и с прекомерен и незаписан улов за деня
Двама бракониери отнесоха 3 акта за нарушения в Пазарджишко
Предстои „Ден на кариерата в Аграрен университет- Пловдив“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини