Начало » Новини » Страната
30.03.2016 г.

Пет причини, заради които дръвчетата в градината може да загинат

Практика

Sinor.bg

Ако по ябълките в градината са започнали да изсъхват цели клони, това е сигнал за тревога. Но за да помогнете на дръвчетата, трябва най-напред да откриете причината, поради която съхнат. Агрономи представят пет от най-разпространените причини за внезапната промяна при овошките, които биха могли да бъдат избегнати, ако действате правилно.

Корените „се къпят” в грунтовите води

Изсъхването на клоните може да се случва, защото корените на дръвчето са се добрали до разположените под градината грунтови води. Това става най-често при овошки на възраст между 5 и 15 години. Те обаче могат да пострадат и от временното надигане на водите през пролетта.  Сухите върхове на филизите са най-точният признак за гибелта на корените.

Проблемът е, че на практика нищо не може да се направи и дръвчето е обречено. В бъдеще ще трябва да съобразявате, че на участъци с възможно съседство с грунтови води можете да разсаждате овошки само върху подложки, чиито корени не навлизат дълбоко в земята. Вторият вариант е да засадите дръвчетата на изкуствени хълмчета.

Корени, пострадали от студовете

Среща се доста често, но рядко му обръщаме внимание. Случва се, ако през есента силният студ се настани преди падането на снега. През пролетта при дръвчетата започва бурен растеж за радост на градинарите. Дори успяват да цъфнат, но след това клоните започват устремно да съхнат. И всичко това, защото част от корените са измръзнали, а останалите не са в състояние да осигурят хранителни вещества и вода на цялото дръвче.

Ако корените са силно измръзнали, няма да успеете да спасите дръвчетата. Ако щетите са от среден мащаб, опитайте да полеете овошките с разтвор от хетероауксин, а короната напръскайте с регулатор за растеж.

Дръвчето е пострадало от гъби

Гъбичните заболявания също могат да предизвикат изсъхване на клоните. Особено опасна е монилията. Болните клони трябва да бъдат отрязани и изгорени, а дръвчетата – напръскани с разтвор от ципродинил, дори да са цъфнали. Препаратът не е опасен за пчелите. За да успеят дръвчетата по-бързо да компенсират загубите, подхранете ги с азотни торове, например с амониева селитра (една лъжица на квадратен метър) или карбамид, ако градината е затревена.

Коварните майски бръмбари

Лепкавите личинки на майския бръмбар нанасят маса щети на зеленчуковите и овощните градини. Само една личинка е в състояние да унищожи корените на младо дръвче и да причини гибелта му. Отначало изсъхват и опадат листата, след това започват да съхнат и клоните. Внимателно подкопайте почвата под дръвчето и задължително ще намерите няколко отвратителни личинки, които трябва да бъдат унищожени.

Най-добрата помощ за овошка, пострадала от бръмбара, е доброто поливане, за да могат корените да се възстановят по-бързо. Насипете и оборска тор – поради неясни причини майските бръмбари отбягват плодородните, богати на азот участъци, съветват от електронното издание „Стопанство”.

Засаждането на дръвчета на мястото на бивш строеж не е най-доброто решение

Ако в почвата на участъка са останали строителни материали, например части от бетонни плочи или друг боклук, корените на дръвчетата няма да могат да ги преодолеят, а в резултат може да се стигне до преждевременен листопад. Положението може да се поправи само с редовно подхранване с минерални и органични торове.

Пет причини, заради които дръвчетата в градината може да загинат
21912
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Диалогът и сътрудничеството с България са от решаващо значение за ключови теми, по думите на Стела Кириакиду
България запозна комисар Кириакиду с предприетите действия за превенция и управление на АЧС
Практика
Почвена микрофлора, заразена почва и методи за дезинфекция
В програмата са посочени приоритетните заразни болести и зоонози
Изменя се Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите
Полезни съвети
Какви растения не трябва да се засаждат до ягодите
Практично
Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини