Браншовите съюзи от селското стопанство и преработвателната промишленост ще бъдат занонно признати, ако обединяват поне 30% от регистрираните фермери или фирми в съответния бранш. Друго важно условие е годишният оборот на членовете на тези организации да съставляват поне 30 на сто от годишния оборот на работещите в дадения бранш. Това гласи проектозаконът за браншовите съюзи на земеделските производители и преработватели на земеделска продукция, предложен от група народни представители.
Този проект се очакваше от години, тъй като чрез него ще бъде сложен ред във взаимоотношенията между работещите в различните сектори от земеделието и държавната администрация. Проблемът е, че статистиката не е обхванала всички работещи в селското стопанство и хранителната индустрия и е трудно да се отчетат заявените годишни обороти на техните членове. Да не говорим за фирмите в сивия сектор, които работят без документи, но имат претенции по отношение на различни законодателни предложения.
Тепърва се очакват дискусии около този проект, които със сигурност ще бъдат изключително оспорвани, тъй като делът на сивия сектор в някои браншове се движи около 30 и 40 на сто.
Основа за определянето на 30-те процента оборот и численост на членовете ще бъдат регистрите от Интегрираната система за администрация и контрол вън фонд „Земеделие”, където по заявленията най-точно може да се определи кои стопани в кой сектор работи.
Според проекта в страната могат да съществуват 21 браншови съюзи, които обхващат основните производства в селското стопанство плюс още 9, обединяващи фирмите от преработвателната индустрия.
Според този проект представителни могат да бъдат организациите в областта на бубарството, виненото глозде, говедовъдството, гъбопроизводството, зайцевъдството заедно с други дребни животни, зеленчукопроизводството, зърнените култури, картофопроизводство, лечебни и етерично-маслени култури, мед и пчелни продукти, овощарство, овцевъдство и козевъдство, оранжерийно производство, производство на биологични продукти, птицевъдство, свиневъдство, семепроизводство и посадъчен материал, тепнически култури, тютюнопроизводство, цветарство, ягодоплодни и черупкови.
Деветте организации в хранително-вкусовата промишленост могат да бъдат „Мелничаство”,„Преработка на биологични продукти”,„Прерабтка на месо и месни продукти”,„Преработка на мляко и месни продукти”,„Преработка на пчелни продукти”, „Преработка на плодове, зеленчуци и ягодоплодни”,„Производство на комбинирани фуражи”,„Производство на растителбни масла” и „Хлебопроизводство и сладкарство”.
Странно е, че в проекта не са включени преработвателните предприятия от рибния бранш.
Основната цел на тези организации е да защитават интересите на своите членове, като предлагат и нормативни промени в полза на подобряването на бизнес средата.
Признаването им ще става от министъра на земеделието, пред който те ще се отчитат на всеки три месеца.