Начало » Новини » Света
28.03.2016 г.

Чешки фермери създадоха онлайн пазар на родни продукти

Пазари

Sinor.bg

Фермери от чешкия Среднобохемски край, практикуващи традиционни методи и технологии на отглеждане на растенията и животните, взели решение да не зависят от веригите супермаркети и посредници, създавайки онлайн пазар на своите продукти, съобщи местният ежедневник Hospodářské noviny. На официалния уебсайт на проекта „Покупки от фермата” от понеделник могат да бъдат поръчвани истински селски екологично чисти хранителни продукти – месни изделия, прясно и кисело мляко, яйца, пушени колбаси, бира, пресни сокове.

Изискванията на производителите към самите тях са изключително високи, като те не използват консерванти и оцветители в своята продукция. "Ние не сме прекупвачи или търговци на едро, а чешки производители и преработватели, семейни фирми, които гарантират качеството на продуктите, постигнато за наша сметка. Например нашите пилета се отглеждат при свободен режим за повече от два месеца, а не за 35 дни, както е в птицефермите, така че тяхното месо е с напълно различно качество. Същото важи и за колбасите, свинското месо и свинете, които се отглеждат при максимални удобства и са угоявани до около 140 кг в сравнение масовите животни за клане, тежащи малко над 100 килограма”, изтъкна Томаш Немец, чиято мандра е сред участниците в проекта.

Освен поръчки на сайта фермерите използват и хладилни пикапи като мобилни витрини, от които на 1 700 указани места в страната могат да бъдат закупени директно техните стоки. В проекта участват 14 ферми, като периметърът на продажбите непрекъснато се разширява и вече обхваща по-голямата част от централната северна част на страната. „Постоянно се увеличават както потребителите, които не желаят да купуват продукти с консерванти, така и фермерите, противопоставящи се на натиска на големите търговски вериги”, заяви говорителят на проекта Шарка Горгоньова.

Чешки фермери създадоха онлайн пазар на родни продукти
6361
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини