През последните 10 години продажбите на дребно на млечни продукти в Европейския съюз отчитат разнопосочни тенденции, сочи последното проучване на Европейската комисия по въпроса, цитирано от електронното издание AgriLand.
Продажбите на сирене са се увеличили средно със 7%, макар че темпото на нарастване е много по-бързо в новите 13 държави-членки на общността, отколкото в старите 15. От ЕК обаче изтъкват, че дори и този ускорен ръст не е бил достатъчен за новите членки да достигнат нивото на потребление при старите – в ЕС-13 се консумират малко над 5 килограма сирене годишно на глава от населението, докато в ЕС-15 количеството надхвърля 9 килограма годишно. Ако се прибавят данните от хранителните услуги и промишленото потребление, както и от вноса, а се извадят изнесените количества и се отчете промяната в запасите, излиза, че средният европеец е консумирал по 17,6 килограма сирене годишно.
Продажбите на дребно на сметана в ЕС отчитат сериозно увеличение от 9% на глава от населението за 10-годишния период. Положителните резултати в производството и вътрешното потребление на сметана са допринесли за задържането на стабилни цени на млечните мазнини.
За разлика от тях след силен ръст до 2011 г. продажбите на цедено кисело мляко са започнали рязко да намаляват, макар през миналата година спадът да е с едва 0,1% спрямо показателя за 2014 г.
На пазара на пресни млечни продукти тенденцията към понижение се запазва, установяват от ЕК. При млякото за пиене е отчетен постоянен спад на глава от населението за ЕС като цяло, достигащ 8% за периода. При това той е особено силен в старите държави-членки (понижение от 10%, или 6 литра на човек) и дори увеличението на продажбите в новите членки от 12% не успява да компенсира загубите. Дори значителният ръст в износа на млякото за пиене от 19% през миналата година спрямо 2014 г. не е бил достатъчен да компенсира спада на потреблението на глава от населението в ЕС.