Начало » Новини » Света
26.03.2016 г.

Русия е готова за разширяване на сътрудничеството, ако ЕС смекчи санкциите

Русия е готова към разширяване на сътрудничеството в целия икономически спектър с европейските си партньори, ако Европейският съюз реши да смекчи санкциите спрямо нея, заяви руският премиер Дмитрий Медведев по време на среща с председателя на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев, цитиран от ТАСС.

В доклада си пред премиера Дмитриев посочи, че редица европейски партньори и инвеститори разчитат на смекчаването на санкциите на ЕС срещу Русия, наложени заради окупирането на Крим и положението в Източна Украйна, още от юни тази година. „Те, разбира се, се надяват, но правителствата им ще вземат самостоятелно своите решения. Това са си техни решения, отнасяме се спокойно към тях. В този смисъл сме хора търпеливи. Ако те вземат необходимите решения, то, естествено, ние сме готови за разширяване на целия спектър на сътрудничеството, включително в направленията, които отбелязахте”, каза Медведев, визирайки инвестициите в руската икономика.

Той добави, че планира да се срещне с германския министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, с когото възнамерява да обсъди проблема със спада на взаимните инвестиции, както и „определени затруднения с европейските държави, които изпитваме в момента заради политиката им на ограничения”.

Премиерът отбеляза също, че „инвестиционният период не е от най-леките за руската икономика в момента, тъй като съществуват и вътрешни икономически проблеми”.

На свой ред Дмитриев съобщи, че ръководеният от него фонд планира през следващите 2 месеца да завърши инвестиционна сделка с френски партньори, а се очаква и започването на ефективна дейност на съвместния руско-френски фонд. „Виждаме, че европейските инвеститори и бизнесът се обявяват сериозно срещу санкциите”, изтъкна той и добави, че партньорите на фонда, включително от Близкия Изток, продължават да инвестират в руската икономика.

По думите му компанията „Дубай Портс”, която е най-големият оператор в пристанищата на Обединените арабски емирства, планира да инвестира 1,6 млрд. долара в инфраструктура в Русия, като вложението на Руския фонд за преки инвестиции в проекта ще достигне едва 180 млн. долара. 

Междувременно от руското министерство на селското стопанство са представили на чешките си колеги списък с инвестиционни проекти в аграрния сектор и хранително-вкусовата промишленост в Русия, в чието осъществяване могат да вземат участие заинтересованите компании от Чехия, съобщиха от пресцентъра на ведомството, цитирани от електронното издание АПК-Информ. Списъкът е бил връчен на заседание на работната група по селскостопанските въпроси към Междуправителствената комисия за икономическо, промишлено и научно-техническо сътрудничество между Русия и Чехия, проведено в Прага. От пресцентъра посочват също, че са били обсъдени и въпросите на ветеринарния и фитосанитарния контрол между отговорните органи на двете страни.

Русия е готова за разширяване на сътрудничеството, ако ЕС смекчи санкциите
4665
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Нормативна уредба
Наредба посочва за производството на каква биомаса ще се отпускат субсидии
Нормативни промени
Драстично се вдигат глобите за нарушен хумус или вкисляване на почвите
Новата Методика за кръстосано съответствие
От 15 до 100 процента се режат субсидиите при умишлени грешки в ДЗЕС-те
Земеделската комисия е блокирала искане да се вдигне забраната за строеж
ЕК ще съди България, ако не решим казуса със заменките на гори до началото на 2024 г.
До 11 ноември се обсъждат последните промени в Наредба 3 за санкциите по директните плащания
Трябва да коригирате заявленията в СЕУ, ако са в червен цвят и пише „несъотвествие”
До 3 ноември давате предложения
Новите ДЗЕС и санкциите при неспазване - обсъждане на методиката
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини