Начало » Важно за фермера » Пчеларство
22.03.2016 г.

При мор по пчелите ветеринарите трябва да се задействат до 24 часа след подаване на сигнала

Законодателни промени

Sinor.bg

При масов мор на пчели след пръскане с растителни препарати собствениците на кошерите трябва незабавно да уведомят обслужващите ги ветеринарни лекари, като в рамките на едно денонощие са длъжни да подадат и жалби до областните дирекции по земеделие, с копие до кметовете на населените места. Това е записано в проекта за нова наредба, която регламентира мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне, кактои процедурите за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. Новата наредба отменя тази от 2004 г., въвеждайки новите правила за опазване на пчелите при пръскане на земеделските култури срещу болести и неприятели.

Директорите на областните служби незабавно уведомяват агенцията по храните, която от своя страна е длъжна да свика комисия за проверка на случая.

Тази комисия проучва данните, предоставени от ветеринарния лекар, който до 24 часа след натравянето  прави преглед на пчелното семейство и взема проби от пчели, които се изпращат за анализ в акредитирана лаборатория с придружително писмо по образец, одобрен от изпълнителния директор на БАБХ.

Пробата трябва да съдържа не по-малко от 50 г от материалите за изследване, поставени в подходяща, инертна опаковка, която предоставя сигурна защита от замърсяване, повреда или изтичане, да е запечатана и етикетирана.

Информацията върху етикета съдържа най-малко следните данни:

1. наименование и количество на пробата;

2. дата, час и място на вземане на пробата;

3. име и подпис на заинтересованото лице или неговия представител, присъствал при вземането на пробата;

4. име, подпис и щемпел на лицето, взело пробата.

Пробата се транспортира незабавно за изследване в хладилна чанта, със съответните охладители. При невъзможност за незабавно изследване на пробите те се замразяват при  минус 18 градуса по Целзий за не повече от един месец до извършването на анализа.

В случаите, в които няма информация за използвания продукт за растителна защита, препарат за дезинфекция и/или дезинсекция, пробите от пчели се изпращат за анализ след получаване на резултата от изследваната проба на пчелите.

Българската агенция по безопасност на храните поддържа и актуализира списък с контакти на лаборатории, акредитирани да анализират проби от пчели за наличие на продукт за раститителна защита, който се публикува на интернет страницата на агенцията.

Комисията извършва проверка на място, като представител на областната дирекция по безопасността на храните взема проби от третираната растителност и проверява за наличие на умрели пчели в нея.

Пробите се транспортират незабавно. При невъзможност за незабавен транспорт пробите следва да бъдат съхранявани и доставени в акредитираната лаборатория по подходящ начин.

След извършване на проверката, комисията съставя констативен протокол, с който се потвърждава или отхвърля съмнението за отравяне, придружено с мотиви. Определят се видът и размерът на причинените щети на пчелните семейства от отравянето, като при невърнали се летящи пчели, силата на пчелните семейства се определя по броя на рамките с пило и броя на медовите пити заети с нектар и мед.

В срок до 5 дни след получаване на резултатите от анализите, комисията изготвя окончателното заключение за причините за подмор на пчелите и установяване на нарушителя.

Собствениците на пчелини, претърпели вреди поради неспазване на изискванията за извършване на растителнозащитните, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, имат право да искат обезщетение по съдебен ред.

Според новата наредба при пръскане на културите собствениците на ниви са длъжни лично да информират пчеларите и кметовете за предстоящото третиране.

Продукти за растителна защита, препарати за дезинфекция и дезинсекция се употребяват върху земеделски и горски култури и други площи с наземна техника само ако отстоят на не по-малко от 50 метра, когато посоката на вятъра е обратна на населеното място и пчелините, и на не по-малко от 150 м, когато посоката на вятъра е към населеното място и пчелините. Същото важи и при скорост на вятъра не повече от 5 м/сек., когато оборудването за прилагане на продукти за растителна защита осигурява намаляване отнасянето на струята и не повече от 2 м/сек., без такова оборудване.

Не се допуска използването на продукти за растителна защита (ПРЗ) и продукти за дезинфекция и дезинсекция с наземна техника при:

1. скорост на вятъра над 5 м/сек.;

2. при температура на въздуха над 25°С, измерена на сянка.

Въздушно пръскане се прилага само при писмено разрешение, съгласно чл. 110 от Закона за защита на растенията.

Тук обаче трябва да се спазват следните защитни зони за отстояния от пчелини:

а) не по-малко от 200 м, когато посоката на вятъра е обратна на населеното място и пчелините;

б) не по-малко от 800 м, когато посоката на вятъра е към населеното място и пчелините;

Не се допуска прилагането на продукти за растителна защита чрез въздушно пръскане:

1. при скорост на вятъра над 2 м/сек при третиране с хербициди, десиканти и дефолианти;

2. при скорост на вятъра над 5 м/сек при третиране с инсектициди, фунгициди и растежни регулатори;

3. при температура на въздуха над 25°С, измерена на сянка;

4. при пълно безветрие с тотални хербициди;

5. при температурна инверсия.

Променен е и интервалът, в който е въведено ограничение за пръскане с инсектициди и препарати за дезинфекция и дезинсекция. Същият е еднакъв за целия период и се разрешава само от залез слънце до 10,00 ч. на следващия ден, като тази разпоредба не се прилага в случаите, когато в радиус от 3 км по въздух от границите на земеделските и горските култури, върху които ще се прилагат продукти за растителна защита, няма регистрирани пчелини.

Не се разрешава въздушно пръскане в случаите, когато в радиус от 3 км по въздух от границите на земеделските и горските култури и други площи, върху които ще се прилагат продукти за растителна защита, препарати за дезинфекция и дезинсекция няма регистрирани пчелини и площи с обществен достъп. Забрана за пръскане има и върху пасищни площи и вододайни зони.

На интернет страницата на Българската агенция по безопасност на храните се поддържат регистри с актуална информация за разрешените за пускане на пазара и употреба продукти за растителна защита и лицензираните за употреба ветеринарномедицински продукти.

При мор по пчелите ветеринарите трябва да се задействат до 24 часа след подаване на сигнала
14050
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини