Начало » Новини » Света
21.03.2016 г.

Нов регламент ще стимулира производството и търговията с органични торове в ЕС

Законодателство

Sinor.bg

През тази седмица Европейската комисия представи предложението си за нов регламент, насочен към облекчаването на достъпа до общия пазар на Европейския съюз на торове, произведени от отпадъци, както и на органични торове, става ясно от съобщение, публикувано на официалния уебсайт на изпълнителния орган на общността. Целта е да бъдат премахнати ограниченията пред тези два типа подхранващи вещества, което ще им осигури приблизително равни шансове за реализация с тези на традиционните неорганични торове. Това е и първата инициатива в рамките на приетия през декември 2015 г. „Пакет за безотпадна икономика”, един от чийто основни принципи е рециклирането на суровините, които в момента се изхвърлят като отпадъци.

Настоящият Регламент за торовете от 2003 г. осигурява свободното движение на общия пазар основно за традиционните, неорганични торове, които обикновено се произвеждат по химически път чрез енергоемки и отделящи големи количества вредни емисии процеси. Иновативните торове, произведени от органични материали, не попадат в обхвата на този регламент и поради тази причина достъпът им до общия пазар зависи от взаимното им признаване между отделните държави-членки, често затруднено от различаващите се стандарти на национално ниво. Настоящият регламент не осигурява и задоволителни отговори за опасенията за околната среда, предизвикани от замърсяването на почвите, вътрешните водоеми, моретата и дори хранителните продукти с компоненти на изкуствените торове.

Новият регламент установява общи правила за преобразуването на биологични отпадъци в суровини, които могат да бъдат използвани за производството на торове. Той залага изискванията за безопасност, качество и обозначаване, които трябва да бъдат изпълнени, за да могат продуктите да бъдат продавани свободно в ЕС. Производителите ще трябва да докажат, че техните продукти изпълняват тези изисквания, както и ограниченията за биологични, микробни и физически замърсители, за да могат да сложат върху етикетите си знака CE, който им разрешава да ги предлагат свободно в ЕС. Но тъй като някои торове не се произвеждат в големи количества и съответно трансграничната търговия с тях е слаба, от ЕК предлагат различни възможности: в зависимост от своята бизнес стратегия и типа продукт производителите да могат да изберат да бележат своята продукция със знака CE, което ще я направи търгувана свободно на общия пазар според общите правила в ЕС, или да я продават в съответствие с националните стандарти, базирани на взаимно признаване между отделните страни. Този подход гарантира съобразяването с принципите на избор на по-приемливите за производителите и търговците правила и  на ненамеса на общоевропейските органи на местно и национално ниво.

Регламентът обаче създава нови пазарни възможности за иновативните компании, като същевременно ще съдейства за намаляването на количествата изхвърляни отпадъци, на потреблението на енергоносители и на щетите за околната среда. Изследванията, иновациите и инвестициите в момента се развиват бързо, давайки своя принос за безотпадната икономика чрез създаването на работни места и чрез създаване на стойност от вторично използвани суровини, които в противен случай биха отишли на боклука. Пазарните възможности за компаниите, произвеждащи органични торове, са значителни. Днес едва 5% от биологичните отпадъци се рециклират, но според оценки на експерти те могат да заместят 30% от неорганичните торове. Понастоящем ЕС внася около 5 млн. тона фосфорни торове годишно, но може да замени до 30% от това количество чрез производство на органични торове от отпадъците в канализационната мрежа, от биоразградими отпадъци, от остатъци от месо и кости или с оборски тор.

За всички видове торове ще се прилагат нови правила, за да бъде гарантирано най-високото ниво на защита на почвите. Регламентът въвежда строги ограничения за кадмия във фосфорните торове – след 3 години те ще бъдат сведени до 40 милиграма на килограм от настоящите 60 милиграма, а след 12 години – до 20 милиграма на килограм, като по този начин ще бъдат понижени рисковете за здравето на хората и състоянието на околната среда.

„Много малка част от огромните количества биологични отпадъци биват преработени в ценни торови продукти. Нашите фермери използват торове, произведени с вносни суровини или чрез енергоемки процеси, макар че промишлеността ни е в състояние да преобрази тези биологични отпадъци в повторно използваеми торове. Този регламент ще ни помогне да превърнем проблемите във възможности за фермерите и компаниите”, заяви европейският комисар за пазара на труда, растежа, инвестициите и конкуренцията и заместник-председател на ЕК Юрки Катайнен.

Предстои регламентът да бъде приет от Европейския парламент и Съвета на Европа. Когато това стане факт, той ще се прилага директно, без необходимост от транспониране в националните законодателства, но след изтичането на преходен период, който да даде възможност на компаниите и властите да се подготвят за прилагането на новите правила. 

Нов регламент ще стимулира производството и търговията с органични торове в ЕС
5952
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
Стратегически план – седма част
При екосхемите за възстановяване на почвите фермерите годишно ще получават по 13,30 лв. на декар
Нидерландия призова ЕК бързо да разреши оборския тор за стопанствата
Евродепутати настояват ЕК да гласува още мерки в помощ на фермерите
Когато не я набавят от въздуха
Не трябва да пропускаме сярата при планиране на торенето
Не слагайте азот на кромида за зелено
Тънкости при наторяването на лука
Позхранване
Минералните торове – ползи и вреди
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини