Начало » Новини » Страната
17.03.2016 г.

Фермери призовават за спешно изпращане на уведомителните писма по мярка 10 „Агроекологични плащания“

В свое писмо, адресирано до МЗХ, НАЗ призовава ведомството за намеса по ускоряване процеса по изпращане на уведомления към кандидатите по мярка 10 „Агроекология и климат“ на ПРСР 2014-2020 г. Членове на НАЗ сигнализират обезпокоени, че една година след като са кандидатствали по мярка 10 „Агроекология и климат” все още не са получили уведомителни писма и не знаят дали са одобрени за подпомагане.

НАЗ припомня, че съгласно чл. 50, ал.1 на Наредба № 7 от 24 февруари 2015 г. за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР 2014 – 2020 г.

„Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция, изпраща на земеделските стопани уведомително писмо за одобрените и неодобрените за участие на площи животни по мярка 10 „Агроекология и климат“ в срок до 30 ноември на годината на подаване на „Заявление за подпомагане“.

Липсата на уведомителни писма за одобрение по определени направления на м.10 „Агроекология и климат” блокира заявяването на площите за подпомагане през новата кампания 2016 г., тъй като земеделските производители не знаят дали да отбелязват в заявлението продължаване на агроекологичния ангажимент. В допълнение, земеделските стопани не могат да планират сеитбооборота в стопанствата си, поради несигурност в агроекологичните им задължения.

НАЗ настоява за спешно разрешаване на проблемните казуси по направленията „Поддържане на местообитанията на зимуващите видове гъски и ливаден блатар в обработваеми земи с орнитологично значение” и „Поддържане на местообитанията на Царски орел и Египетски лешояд в обработваеми земи с орнитологично значение”, както и по дейността „Превръщане на обработваеми земеделски земи в постоянно затревени площи” от направлението „Контрол на почвената ерозия” от м.10 „Агроекология и климат”.

Асоциацията разчита, че МЗХ ще задейства незабавно процедурите по получаването на уведомителните писма по гореспоменатите направления, както и извършването на плащанията по тях.

Фермери призовават за спешно изпращане на уведомителните писма по мярка 10 „Агроекологични плащания“
9171
 

Последни материали
Виж
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Кубота на второ място по продажби на трактори
Свързани материали
Виж
Евросубсидии
ДФ Земеделие преведе още над 3 миилона лева за агроекология по старата ПРСР
Наредба 11 закъснява
Фермерите ще имат само месец да подават заявленията за агроекология
Нови кандидати за агроекологични плащания през 2014 г. няма да се подпомагат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини