Начало » Важно за фермера » Животновъдство
17.03.2016 г.

Как български зооинженери преминаха обучение по селекция в германски ферми

Чужд опит

Снимка: Архив

В началото на март зооинжинерите-селекционери Петър Петров и Станислав Недялков от Сдружението „Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България” (АРМПГБ) завършиха обучение за селекционна дейност в Германия по договора за партньорство между асоциацията и Говедовъдния съюз на Саксония Анхалт и провинция Мекленбург (Rinder Allianz). Месодайното стадо на фермерите от съюза Rinder Allianz наброява 120 хиляди крави, като чистопородните животни в родоловната книга възлиза на 12 хиляди майки.

Обучението се проведе от 2 до 13 март в няколко ферми от околностите на градовете Бисмарк, Гарсена, Рощок, Шверин. Сред лекторите бяха Гернот Пол, ръководител на месодайното направление в Риндер Алианц и президент на Асоциацията Сименталa в Германия и селекционерите Уве Хацел и Стефан Стикел. Обучението за работа с развъдни документи беше проведено от доктора по селекционни науки Сабине Шмид, отговорник на родословния регистър на съюза.

Самата програма беше насочена към практическо овладяване на методиката за контрол на месодайната продуктивност, воденето на развъдна документация и отчетност, оценка на телесното състояние, линейните оценки на разплодните животни от породите Абердийн Ангус, Лимузин, Симентал, Шароле, Галоуей, Укер Меркер, Хайленд, Херефорд.

Направена беше оценка на над 150 животни в различни възрастови категории и породи.

Екипът на българската асоциация участва в провеждането на годишната месодайна изложба на Алианса и последвалия търг с явно наддаване на разплодни бици от породите Абердин Ангус, Шароле, Симентал, Лимузин.

На търга беше реализирана средна цена за разплоден бик от 3 000 евро. При Симентала наддаването достигна топ цената от 4500 евро за ELIXIR - син на EGON /Шампион на Германия/.

При Лимузина NOUGAT син на NEPTUN, достигна ТОП цена от 4700 евро.

По наблюдения на зооинженера Петров тенденцията в европейската селекция при месодайното направление е развъждане на безроги говеда. Това се дължи на по-лесната поддръжка и обслужване на животните, намаляването на риска за фермера, както и спестяване на разходи по обезроговяване.

Според зооинженер Недялков пък фермерите в Германия демонстрират високи познания по отношение на хигиената, храненето и селекцията.

Пасищният мениджмънт е базиран на оптимална употреба, като се полагат допълнителни грижи за поддържане на хранителните качества на тревостоя, като се спазва съотношението глава животно- /хектар. Нормативът е за приблизително 10 декара пасища за крава с бозаещо теле.

Тенденция в Европа е отглеждане на високопродуктивни месодайни говеда. По време на обучението е даден прмер с младо биче от породата Симентал, което на 11 месеца е достигало 700 кг. жива маса.

Българската асоциация обръща внимание на новите инвеститори в месодайното говедовъдство, които биха могли да съобразят избора на породи с условията на материалната база, качеството и потенциала на пасищата при интензивните породи като Симентал и Лимузин – възможности за дохранване с евтини, груби и концентрирани фуражи, с цел постигане на максимално ниска себестойност.

Ключ към ефективността в развъдната дейност е пазарната ориентация – „Фермерът, трябва да знае, какво се търси на пазара“. Повече информация има на сайта на „АРМПГБ“ – www.bbab.bg

Как български зооинженери преминаха обучение по селекция в германски ферми
15559
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Партньорства
България и Франция ще си сътрудничат за селекцията в животновъдството
Според министър Кирил Вътев на изложението в Клермон-Феран
Селекцията ще увеличи пазарните възможности на родните животновъди
Селекцията все още е с основна роля в приспособяването към климатичните промени
Складовете с царевица са пълни, а липсва търговия
На 2 транша ще бъдат изплатени общо 7,5 милиона лева
Отвориха приема по схемата за родословна книга и селекция на животните
Селекция
Причини за честото боледуване на доматите
Решения на Министерския съвет
Промени в устройствения правилник на агенцията по селекция в животновъдството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини