Още първите проверки из млекопреработвателните предприятия са показали нарушения, но подробности още не се обявяват. Инспекциите започнаха на 8 март по искане на животновъдите, като целта е да се установи дали мандрите действат по правилата и дали не прилагат нелоялна конкуренция. Пред фермери от Хасковско министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че след проверка на по-голямата част от мандрите ще бъде направен и анализ, който ще бъде обявен. Сега се осъществява контрол и върху качеството на вложените материали, за да се види дали отговарят на стандартите, заложени в технологичната документация на мандрите.
Статистиката от 2015 година показва увеличение на вътрешнообщностните доставки и на сурово мляко. Като поясни, че в 12 държави от Европейския съюз цените на суровото краве мляко са по-ниски от тези в България, Танева обясни защо мандрите предпочитат вноса пред родното производство.
През февруари цената на изкупуваното краве мляко се срина до 45-50 стотинки за литър, което предизвика и протестите на фермерите.
„В края на 2015 година статистиката показа увеличение на производството на сурово мляко в Европейския съюз с 2,5% и намаление на търсенето с 1,5%“, припомни още министърът. На практика пакетът от мерки, отпуснат от ЕС, не е довел до очакваните резултати и затова на предстоящия Съвета на министрите на ЕС, който ще се проведе на 14 и 15 март се предлагат нови решения. По всяка вероятност държави, които са увеличили своето производство, няма да бъдат подпомагани.
В понеделник обаче трябва да станат ясни политиките, които държавите-членки ще предприемат в сектора. Едва след това България ще обмисля ефективни мерки в защита на вътрешното производство.
Танева припомни, че се изпълнява и план за тестване на качеството на суровото краве мляко в България. Според нея така ще се даде възможност на всички производители, включително и тези, които не са изпълнили изискванията за ферми 1-ва категория, да останат на пазара.
Това е планът, по който Българската агенция по безопасност на храните проверява млечните ферми и качеството на млякото. Всеки предприемач може да реши дали има ресурс да преодолее кризата и или да се преориентира към друго производство, заключи още Танева.