Начало » Новини » Коментари
01.03.2016 г.

Субсидиите за стартова помощ на дребни фермери ще се дават за съществуващи, не за нови стопанства

Важно за фермера

Sinor.bg

Ако сте дребен производител, който иска да кандидатства за субсидии по подмярка 6,3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства” от новата селска програма, но започвате от нулата и до 2016 г. не сте се занимавали със земеделие или животновъдство, вие нямате право на това подпомагане. Подмярката е ориентирана само към съществуващи стопанства, които през предходаната година могат да докажат, че поне 33% от доходите им са от селскостопанска дейност. Това съобщиха експерти от министерството на земеделието и Националната служба за съвети в земеделието по време на семинар, проведен в рамките на АГРА 2016 в Пловдив.

Интересът към новата подмярка е огромен, още повече че през миналия програмен период имаше подобна подкрепа по линия на мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране“. При подмярка 6,3 има съществени разлики, които експертите обясниха пред огромната аудитория.

Приемът на проекти по подмярка 6,3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства” ще започне от 4 април и ще продължи до 1 май. Сроковете са кратки, затова е важно да се припомнят критериите за одобрение.

Помощта се дава само на стопанства със стандартен производствен обем от 2 хил. евро до 7 999 евро включително. Допустими са освен регистрирани земеделски стопани по наредба 3, също така еднолични търговци, ЕООД и ООД, посочи Антоан Чаръкчиев, експерт в министерството на земеделието. Приоритетните отрасли са животновъдство, плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и биологично животновъдство и земеделие, а също стопанства, попадащи в планински райони.

Както и при мярка 141 от старата програма, така и тук стопаните трябва да изпълняват 5-годишни договори, но има важен момент – ако сте се провалили при старата програма и не сте завършили 5-годишните си проекти, не може да кандидатствате по новата ПРСР, посочи Чаръкчиев.

Друга разлика със 141-а мярка е тази, че трябва да връщате субсидиите, ако не успеете да изпълните поетия ангажимент в рамките на календарната година. Тези ангажименти се описват в бизнес плана, който ще ви бъде изработен безплатно от Националната служба за съвети в земеделието.

С изпълнението на петгодишните планове вие трябва да сте развили стопанствата си така, така че след 5 години стандартният ви производствен обем да е нараснал с поне 2 хил. евро или пък сте увеличили размера на обработваната земя или броя на отглежданите животни с по 20%, посочи още експертът.

Договорите за наем или аренда по включени при определяне на изискуемия минимален икономически размер на стопанството от 2 хил. евро стандартне производствен обем трябва да са влезли в сила към датата на подаване на заявлението за подпомагане и да са с минимален срок на действие пет години от дата на подаване на заявление.

Най-големият проблем при кандидатстването на този етап е начинът, по който фермерите доказват 33% доходи от земеделска дейност.

Затова и експертите са направили изчисление, по което стопаните да се ръководят.  

Пример: Кандидатът е физическо лице, получило следните доходи пред предходната година (в случая 2015 г.):

Доходи от неземеделска дейност:

1. Аренда на земя или земеделски услуги, неземеделски услуги, приходи от неземеделски дейности и др. – 500 лв.

2. Възнаграждения по трудови договори / Възнаграждения по граждански договори/ и др.  - 3 500 лв.

Доходи от земеделски дейности:

1. Приходи от производство на непреработени земеделски продукти и на преработени продукти в резултат на преработка на собствени земеделски продукти – 2 000 лв.

2. Получени средства от национални и външни източници по различни мерки и схеми за подпомагане пряко свързани с неговата земеделска дейност – 500 лв.

В този случай доходите му от неземеделски дейности са 4 хил. лева, а от земеделски дейности – 2 500 лева.

Формулата за изчисление е следвата – умножавате двата вида доходи 2 500 по 4 000) и делите на 100. Така получавате процентът, който е 62,50 %. Според нормативите, земеделската дейност трябва да бъде поне 33% - при така изчисленото съотношение, вие надхвъряте тези 33%, затова сте допустим за кандидатстване. Ако процентното съотношение беше над 67%, тогава вие като кандидат отпадате.

В следващия брой ще представим казуси, свързани с притежание на други фирми от съпрузи, които кандидадтстват по подмялка 6,3.

Субсидиите за стартова помощ на дребни фермери ще се дават за съществуващи, не за нови стопанства
25845
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Фонд „Земеделие”
И дребните земеделски стопани получиха 3,2 млн. лева от Кампания 2020
ТРГ - мнението на бранша
Предварителната условност май ще лиши дребните фермери от подпомагане
Пето заседание на ТРГ
Дребните фермери да могат да кандидатстват всяка година, се предлага в новата ОСП 2021-2027г.
Позицията на бранша
Малкият бизнес изисква таванът на новата помощ за доходите да падне от 5 хиляди на 2 хил. декара
Нормативни промени
При консултации дребните стопани няма да доказват доход от предходни години
Въпроси-отговори
През 2019 г. малките фермери не поискали бусове, затова те липсват в държавните помощи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини