Начало » Новини » Страната
29.02.2016 г.

Преговаря се за партньорство с Националния институт по агрономични изследвания на Франция

Преговаря се за партньорство с Националния институт по агрономични изследвания на Франция

Цветан Димитров и Франсоа Улие след срещата (вдясно) Снимка: МЗХ

Министерство на земеделието и храните и Националният институт по агрономични изследвания на Франция ще задълбочават научното сътрудничество в областта на безопасността на храните. За това се уговориха заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров и Франсоа Улие, президент на Националния институт по агрономични изследвания (ИНРА) на Франция при среща, в рамките на междунородното селскостопанско изложение. Предстои подписване на рамков договор за сътрудничество между двете страни, съобщиха от министерството на земеделието.

„Високо оценяваме опита на ИНРА за подготовката на изследователи, разработването и управлението на национални и международни проекти“, заяви зам.-министър Димитров. Той допълни още, че създаването на съвместни изследователски структури и обучението на селскостопанските производители е важно за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни и в рамките на ЕС.

Димитров е информирал френските колеги за законодателните и структурни промени в България по отношение на безопасността на храните.

Като стъпка в правилната посока се посочва отделянето на Центъра за оценка на риска като самостоятелен орган под прякото подчинение на министъра на земеделието и храните.

„С промените целим да разширим дейността на центъра по риска  и да осигурим независим научен съвет за оценка на потенциални рискове, свързани с безопасността на храните, здравето на животните и растенията“, каза още зам.-министърът. Това позволява от една страна по-добра политика на превенция, но по-голям обем от научна дейност и възможности за сътрудничество, каза още той и заяви, че при осъществяване на реформата в системата на Селскостопанската академия е използван именно структурния модел и експертиза на ИНРА.

В рамките на посещението си в Париж заместник-министър Димитров се срещна и с президента на Европейската федерация по животновъдни науки (EAAP) г-н Филип Шемино. По време на срещата двете страни се запознаха със структурата и организацията на ЕААР и обсъдиха насоки за сътрудничество чрез обмен на научни разработки, изследвания и размяна на експерти от Изпълнителната Националната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ), Институтът по животновъдни науки и българските университети.

Преговаря се за партньорство с Националния институт по агрономични изследвания на Франция
1863

Последни материали
Виж
Предстоящо
Българското земеделие се представя в Мароко през април
След установени нарушения
Отстранен е шефът на горското стопанство в Кресна
Партньорство
В Аграрния университет ще заработи център за електронна търговия с Китай
Опасни вируси застрашават житните посеви
SULKY предлага решение
Торенето с минерални торове е неразривна част от съвременното земеделие
Николай Вълканов, управител на InteliAgro:
Самотният бегач в градинарството губи, сдружаването трябва да стане цел
Свързани материали
Виж
Ставката мина в долната камара на парламента въпреки протестите
Френските фермери губят 100 милиона евро от повишаването на данъка върху пестицидите
За сметка на срива на доставките за Испания
Франция понижи леко прогнозата си за износа на пшеница в ЕС през сезона
Сушата пречи на сеитбата
Засетите площи с рапица във Франция ще намалеят с една трета
Предстоящо
България и Франция задълбочават сътрудничеството по новата ОСП
За седем месеца са продадени близо 10 млн. литра фермерско мляко
Със специална кампания търговска верига във Франция подпомага местните млекопроизводители
На места в страната се очакват с до 30 процента по-слаби добиви
Френските фермери с притеснения за реколтата от царевица
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам