Начало » Важно за фермера » Пчеларство
27.02.2016 г.

Първото световно изследване потвърждава рисковете за оцеляването на пчелите

Анализ

Sinor.bg

Пчелите и останалите насекоми, опрашващи растенията, са изправени пред нарастващ риск за оцеляването си, застрашавайки производството на селскостопански продукти на стойност стотици милиарди долари годишно, става ясно от първата по рода си глобална оценка по проблема, извършена от „Междуправителствената платформа за научна политика в служба на биоразнообразието и екосистемите” и цитирана от Ройтерс. Пестициди, загуба на местообитания заради разрастването на фермите и градовете, болести и климатични промени са сред заплахите за около 20 хил. вида пчели, птици, пеперуди, бръмбари и прилепи, които опрашват растенията чрез разпространяване на полена, се посочва в документа.

„Видовете, опрашващи растенията, са от решаващо значение за световната икономика и здравето на човека”, заяви Закри Абдул Хамид, ръководител на екипа, провел изследването в 124 държави по целия свят. Учените са изчислили, че от тези видове зависи годишното производство на храни в световен мащаб на стойност между 235 млрд. и 577 млрд. долара по пазарни цени. Секторът на храните осигурява работа на милиони като например берачите на кафе в Бразилия, отглеждащите какао фермери в Гана, градинарите в Калифорния или производителите на ябълки в Китай. В изследването се подчертава, че количествата селскостопанска продукция, зависеща от видовете, които опрашват растенията, са нараснали с 300% през последните 50 години. Западната медоносна пчела, която е най-широко разпространеният вид, опрашващ растенията, сред използваните от хората, произвежда ежегодно 1,6 млн. тона мед.

Според изследването в момента броят на застрашените видове, опрашващи растенията, е най-големият в световната история. „Регионални и национални оценки на насекомите, опрашващи растенията, показват високо ниво на заплаха, особено за пчелите и пеперудите”, се подчертава в документа. В Европа например 9% от видовете пчели и пеперуди са застрашени от изчезване. В изследването се изтъкват рисковете от пестициди като неоникотиноидите, свързани с унищожителни последици в Северна Америка и Европа. В документа обаче се отбелязва, че все още има много празнини за запълване по отношение на знанията за дългосрочното им въздействие. „Определено са вредни за дивите пчели, а не знаем какъв точно е ефектът в дългосрочен период”, заяви Саймън Потс, друг от ръководителите на изследването и професор в университета в английския град Рединг. Изследването отчита също, че влиянието на генетично променените култури върху видовете, опрашващи растенията, все още не е добре проучено.

Перспективите обаче не са само мрачни. „Добрата новина е, че могат да бъдат предприети редица действия за намаляване на рисковете”, твърди Хамид. Засаждането на ивици с диви цветя би могло да се използва за привличане на видовете, опрашващи растенията, към масивите с култури, а намаляването на количествата използвани пестициди или преминаването към биологично земеделие са в състояние да ограничат вредите. Според Потс всеки от нас също може да допринесе за подобряване на положението, например чрез засаждане на плодни дръвчета в задния двор или цветя на перваза.

Първото световно изследване потвърждава рисковете за оцеляването на пчелите
9088
 

Последни материали
Виж
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
Свързани материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини