Начало » Новини » Света
23.02.2016 г.

Китайците се научиха да фалшифицират и яйцата

И това го има

Така изглежда китайското изкуствено яйце Снимка: Международен обмен

Талантът на китайците да произвеждат по-евтини и некачествени заместители изобщо не е новина. Те успяват да наподобят почти съвършено всичко – от дрехи и аксесоари, техника и картини до архитектурни съоръжения и цели градове. Но ако благодарение на влечението им към фалшификатите на пазара се появяват изкуствени … яйца, струва си да се замислите за собствената си безопасност, отбелязват от електронното издание „Интересно”.

Вероятно вече сте чели за уникалните фалшификати на храни, включително светещо свинско и картонени кифлички. Бихте си казали, че да се подправи яйце е доста по-трудно. Да, ама не! Едва ще успеете да различите изкуственото от кокошето.

Истинските яйца съдържат изобилие от полезни вещества: мазнини, белтъчини, глюкоза, въглехидрати, минерали, множество ферменти, както и комплект витамини (А, Е, Д и от група Б). Има и холестерол, който според последните изследвания не е вреден за човешкото здраве. Именно затова специалисти съветват да се яде по едно яйце на ден, а в менюто на децата то се смята за незаменимо. Изкуственото яйце е пълен балон, в него няма нищо полезно. Нагостете се с такова произведение на изкуството няколко пъти и последиците могат да се окажат непредсказуеми. Продължителната консумация се отразява негативно върху нервната система, а при децата може да се стигне до прекалена подвижност, като същевременно се забавя умственото развитие.

На външен вид яйцата, произведени от тези майстори, по нищо те се отличават от снесените от кокошка. Черупката се прави от гипс, калций и парафин, белтъкът и жълтъкът – от смес от желатин и калциев алгинат, като се добавят пигменти. Подправят ги толкова изкусно, че успяват да пресъздадат дори въздушния мехур в долната част на черупката. Истински майстори! Започват с жълтъка. Химическата смес се боядисва в жълто и се полага в калъпче, за да придобие кръгла форма. Това химическо тесто се потапя в калиев карбонат, за да се оформи защитна ципа и изкуственият жълтък да не се разтича. В друг калъп обгръщат жълтъка с белтък. Обвиват всичко това с изкуствената черупка, като го потапят няколко пъти в разтвор от парафин, калиев карбонат и гипс. Оставят така получения продукт да изсъхне и всичко е готово.

Ако обаче внимателно сравните две яйца, изкуствено и естествено, все пак ще успеете да откриете някои разлики. При изкуствените черупката е по-блестяща, макар това да е спорен аргумент. Счупете обаче такова яйце и го оставете в съд за известно време – жълтъкът и белтъкът постепенно ще се смесят в обща маса, тъй като са направени от еднакъв материал. Забелязвали ли сте, че при твърдо свареното яйце, престояло около 6 часа в хладилника, жълтъкът леко посинява? При изкуственото това няма как да се случи. Освен това жълтъкът няма да разрони и натроши, а ще заприлича повече на желе, но пък белтъкът леко ще пожълтее и може да се разпука. При пържене няма да забележите разлики и няма да усетите странен вкус, особено ако в Китай ви поднесат омлет, щедро наръсен с подправки.

Ако някой е готов да си губи времето с толкова усърдно занимание с химически вещества, то трябва да има сериозна изгода. Подправянето на кокошите яйца в Китай отдавна е надхвърлило любителските експерименти и се е превърнало в доста доходен бизнес. Оказва се, че себестойността на производството на фалшификата не надхвърля 25% от цената на истинските яйца. Можете да ги предлагате на цени, малко по-ниски от пазарните, и да печелите доста. И точно така правят китайците. Посетителите на пазарите в Пекин, Шанхай, Гуанджоу и останалите големи китайски градове всеки път рискуват да си купят 10-20 „химически” яйца. Продажбата на изкуствени хранителни продукти е забранена, но това по никакъв начин не спира предприемчивите, жадуващи печалба. В Китай има достатъчно хора, на които се налага да пестят и от храната, така че търсенето на евтини яйца е гарантирано.

Смятате, че няма смисъл да им обръщате внимание, да правят каквото искат? Питайте руснаците – фалшивите яйца вече се продават не само в градовете близо до китайската граница, но и успешно заблуждават потребителите на пазарите в Сибир, откриват се в Пермския край и вече се добират до централните райони на страната. След тежкия работен ден умореният купувач изобщо няма да забележи нищо подозрително. Най-много цената да го изненада приятно, но това още не е повод да обвините някого във фалшификация.

Най-лошото е, че подобни продукти лесно минават през границите и могат да се окажат и на нашата маса.

Китайците се научиха да фалшифицират и яйцата
14045
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини