Начало » Важно за фермера » Пчеларство
22.02.2016 г.

Разпространението на вирус по пчелите се дължи предимно на човешката дейност

Стряскащи изводи

Sinor.bg

Световната търговия с пчелни семейства води до разпространение на пандемия, която заплашва съществуването на домашните и дивите пчели, твърдят британски учени от университетите в английските градове Екзитър, Шефийлд и Солфърд, цитирани от Би Би Си. Смъртоносният за пчелите деформиращ крилете вирус (DWV) се разпространява по света по-скоро чрез вноса на заразени пчели, отколкото по естествен път, сочат генетични доказателства от изследването, публикувано в списание Science. Заедно с кърлежите от семейство Varroa деформиращият крилете вирус може да унищожи цели кошери, излагайки на риск съществуването на вида.

Според водещия изследовател д-р Лина Байър-Уилфърт от университета в Екзитър европейската пчела е в основата на разпространението на вируса по света. „Очевидно е, че това е свързано с транспортирането на пчелни семейства по света. Не можем да спорим с получените доказателства”, твърди Байър-Уилфърт. Според изследователя проф. Роджър Бътлин от университета в Шефийлд деформиращият крилете вирус е най-голямата заплаха за пчелите по света, като епидемията „се разпространява чрез търговията и преместването на пчелните колонии”.

В рамките на изследването учените са проследили появата на вируса чрез анализиране на генетични проби от медоносни пчели и кърлежи Varroa от 32 района в 17 държави. Те са открили, че епидемията се е разпространявала главно от Европа към Северна Америка и Нова Зеландия, като европейските пчели са основният преносител.

Проф. Стивън Мартин от университета в Солфърд заяви, че комбинацията от вируса и кърлежите е в основата на намаляването на пчелната популация. „Това подкрепя идеята, че деформиращият крилете вирус е основната причина за загубата на колонии, свързвани с Varroa, и че идва от европейската пчела”, посочи Мартин. Учените смятат, че съчетанието е особено смъртоносно, защото кърлежите паразитират върху пчелните ларви, като същевременно инжектират смъртоносния вирус в тялото на растящите пчели. Двойната заплаха вероятно е довела до изчезването на милиони пчелни семейства през последните десетилетия.

Изследователите изтъкват, че е необходим по-строг контрол върху вноса на пчели като например задължителен скрининг на здравословното им състояние и повече проверки при пренасянето им през граница, за да бъдат защитени пчелите както от това заболяване, така и от останалите, които се появяват напоследък. Те добавят, че трябва да бъдат положени всички усилия за навлизането на кърлежите Varroa в малкото области, в които все още липсват, за да бъдат осигурени убежища за опазване на вида. „Сега трябва да поддържаме строги ограничения върху движението на пчелите, не зависимо дали е ясно пренасят ли Varroa или не”, убедена е Байър-Уилфърт.

Проф. Марк Браун от Кралския университет в лондонския квартал „Холоуей” припомня, че за пчелите вече са въведени методи за контрол при търговията като например проверки от ветеринари, но че не определено не са достатъчни. „Имаме нужда от по-добри правила, ако искаме да предотвратим случващото се в бъдеще за други вируси, които е вероятно да се появят”, подчерта той.

Разпространението на вирус по пчелите се дължи предимно на човешката дейност
10754
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини