Начало » Новини » Коментари
10.02.2016 г.

Грудев: България би могла да вдигне над 20% националното съфинансиране за селската програма, но това значи още една нулева година

Защо някои неща не се случват навреме

Sinor.bg

Не е невъзможно България да увеличи националното съфинансиране по инвестиционните мерки на програмата за развитие на селските райони (ПРСР), но това може да доведе до още една нулева година за страната. Това е съобщил пред националната конференция на земеделските производители заместник министърът на земеделието Васил Грудев. Предложението за вдигане на бюджетните средства беше направено от председателя на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов, предаде Agrozona.bg.

Целта на браншовиците е да привлекат повече бюджетни средства в подкрепа на агросектора, тъй като през втория програмен период ЕК намали с 20% бюджета на българската ПРСР 2014-2020 г. Деликатно обаче зам. министър Грудев обясни, че подобна промяна по-скоро би навредила на земеделските производители, отколкото да им помогне, защото всяка промяна в условията - та дори и тази за 20-процентно увеличение на българското съфинансиране, трябва да се одобри от Брюксел, а подобна нотификация (разрешение) ще отнеме поне една година.

Известно е, че Еврокомисията намали бюджетите и на други държави-членки на ЕС, но някои от правителствата реагираха навреме и увеличиха националното съфинансиране за сектора. В България това трябваше да бъде политическо решение, но като помним нестабилната среда след падането на първия кабинет на Борисов, когато започнаха преговорите за втория програмен период, земеделието трудно щеше да постигне по-голям процент бюджетно подпомагане. При стагнираща икономика и сега селското стопанство получава достатъчно средства над тези, които се отпускат за социалните сектори. 

До този момент годишно за ПРСР и дирестните плащания се отпускат около 300-400 млн. лв.

Българските политици още от времето на Станишев бяха силно против увеличаването на процента съфинансиране по европейското подпомагане за земеделието. Тази нагласа трудно ще се промени, затова и фермерите едва ли биха очаквали допълнителни средства от бюджета, като се знае колко трудно преживяват останалите сектори от икономиката.

За повечето от земеделците е важно да се промени бизнес средата, така че да паднат бюрократичните спънки, най-вече по отношение компетентността на чиновниците, заради чиито пропуски и некадърност не един български фермер е получавал санкции. На този етап ръководството на министерството на земеделието се опитва да промени качеството в работата на българската администрация, което не може да не се отчете като плюс в системата. 

Екатерина Стоилова

Грудев: България би могла да вдигне над 20% националното съфинансиране за селската програма, но това значи още една нулева година
6864
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Насоките са качени за обсъждане на страницата на МОСВ
Одобрени са насоки за контрола в националните паркове
Единствените животновъди, които имат сертифицирана кланица за биомесо
Забрана за паша в националните паркове е на път да фалира „Дивата ферма”
Брюксел
България предлага на ЕС увеличение на индивидуалните и национални тавани по de minimis
Назначения
Новите директори на националните паркове „Рила” и „Пирин”
Дискусия в ЕП
Евродепутати с предложения за по-високи данъци за мултинационалните компании
Първи транш
До 18 октомври животновъдите получават 35,6 млн. национални плащания за Кампания 2019
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини