Блокадите на гръцките фермери, чието основно искане е да се намали данъчната тежест и да не се прилага рестриктивната пенсионна реформа, не попречиха на група български млекопроизводители да обменят опит с животновъди от кооператив в района на гръцкия град Лариса, съобщи Рангел Матански, съизпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите в България. Визитата е била по покана на гръцките колеги, като в българската делегация са участвали животновъди от организацията на млекопроизводителите „Фермерско мляко“ в Раковски, "Карнобатско мляко", област Бургас и част от ръководството на Националния съюз на говедовъдите в България.
Гръцкият кооператив „Воскос” (Voskosе) е съставен от 14 фермера, отглеждащи 5 хиляди овце и произвеждащи хиляда тона сурово мляко.
Фермите са разположени в местността Ливади в полите на планината Олимп, където се отглеждат общо 60 хиляди висококръвни овце - кръстоски на високомлечни породи „Хиос“, „Източнофризийска “ и „Лакон“.
Българските животновъди са посетили фермата на председателя на управителния съвет на кооператива Антонио Тасос, където се отглеждат кози и овце за мляко, както и говеда за месо.
На местно ниво гръцките фермери са създали организация по изкупуване на телета и агнета, като цената на овчето мляко е около 1 евро. Само за сравнение през лятото зената на българското овче мляко падна до 50 евроцента.
Антонио Тасос и неговите колеги с времето са разбрали, че цената на произвежданото от тях сурово мляко е нестабилна през годината и това вреди на печалбата им. С цел да променят това положение те се захващат с нелеката задача да организират кооператив и да изградят собствено преработвателно предприятие, чрез което да имат достъп до пазара с краен продукт.
В момента те произвеждат кисело мляко, извара, сирене и кашкавал, които реализират веднага или складират в периодите, когато цената на млякото е ниска, а количествата суровина голямо като обем.
Днес те преработват суровина на техни колеги и реализират дори износ към западни държави като Германия.
„Посетихме колегите, за да изучим техния опит в управлението на кооператива, задълженията и правата на съдружниците и най-важното да разберем начина на структуриране и управление на млекопреработвателното предприятие. При стабилно установилите се ниски цени на суровото краве мляко, кооперирането и преработката му са единствения изход за българските фермери.“, сподели Рангел Матански – управител на „Фермерско мляко“ООД.