Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.02.2016 г.

Рецепти за зимно белосване на плодните дръвчета

Практика

Sinor.bg

Повечето не особено опитни градинари смятат, че белосването на дърветата в градината трябва да се прави само през пролетта. Професионалистите обаче са наясно, че градината трябва да се белоса през есента, а през февруари-март белият разтвор трябва да се поднови, за да бъдат защитени дърветата от слънчевите изгаряния, посочват от електронното издание „Стопанство”.

Слънцето през февруари и март е особено опасно за градината – отразявайки се от снега, слънчевите лъчи буквално прогарят кората и през пролетта тя ще се свлече на пластове от дърветата. Нищо добро не следва от това – дървото ще боледува продължително време, ще се възстановява, а може дори да загине.

Зимното белосване е необходимо и за да потиснем гъбичните болести по дърветата. Доста по-ефективно обаче би било да се напръска градината с 3-процентов бордолезов разтвор. След тази процедура дърветата придобиват красив син оттенък, затова тази обработка се нарича и „синьо пръскане”. Ползата от него е двояка – след него плодните пъпки на дърветата ще се събудят със седмица-две по-късно, което ще има даде възможност да се разминат с нощните застудявания.

Колкото до пролетното белосване, то има повече представителен ефект, отколкото да носи някаква полза.

Как да извършим зимното белосване

Съставки

1. На всеки 10 литра са нужни 2,5 килограма гасена вар. Тя ще защити кората от слънчевото изгаряне и ще отблъсне вредителите.

2. 500 грама син камък. Той ще обеззарази наранените измръзнали места, а заедно с това ще ликвидира лишеите и гъбичните спори.

3. 2 до 4 грама хетероауксин (индолил-3-оцетна киселина). Той е нужен за стимулиране на зарастването на наранените и измръзналите места.

Как да приготвим сместа

1. Вземаме гасената вар и я разреждаме до състоянието на течна сметана. Добре ще е да добавим и малко глина, която, след като изсъхне, също отразява слънчевите лъчи. Освен това глината създава изолационен слой, който трудно пропуска топлината, като по този начин кората по-слабо ще пострада при редовните застудявания.

2. Отделно сме разредили синия камък, като заради все по-честото му фалшифициране сме го проверили за качество, пускайки пирон в разтвора. Ако след половин час върху пирона се е наслоила мед, значи ни е провървяло – синият камък е качествен.

3. Изливаме синия камък в гасената вар на тънка струйка, като едновременно разбъркваме старателно.

4. На всеки 10 литра добавяме посоченото по-горе количество хетероауксин.

Как да белосваме

Важно е при белосването да не пропускаме участъци от кората, докато покрием напълно ствола и основите на клоните, образуващи дървесния скелет. За да се подсигурим, може след изсъхване на първия разтвор да повторим процедурата – така отмиването ще е по-трудно, а всички спори и отложени от вредителите яйца ще бъдат унищожени.

Рецепти за зимно белосване на плодните дръвчета
35774
 

Последни материали
Виж
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Кубота на второ място по продажби на трактори
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Зимно белосване на овошките
Тънкости при белосването на овошките
Полезни съвети
Не пропускайте есенното белосване на дръвчетата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини