Начало » Новини » Коментари
01.02.2016 г.

Субсидиите за над 20-годишни животни ще се режат от следващата година

Важно при кандидатстването в Кампания 2016

Sinor.bg

Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ) предлага от следващата година животни, които са регистрирани в Интегрираната информационна система на агенцията и се водят на 20 години, да не бъдат подпомагани по линия на обвързаната подкрепа. При проверки са установени нарушения при ушните марки. Проверки показвали, че марките на вече умрели животни се слагат върху новородени, в резултат на което регистърът се опорочава и реално не се води отчет на животните в едно стопанство. Затова от Агенцията предлагат да се спре подпомагането за животни над 20 години , за да се преустанови тази порочна практика, съобщи по време на информационните дни по новата кампания за директните плащания Петя Стоева, главен директор на Дирекция "Аграрно развитие" за София-град.

Стоева припомни, че на 1 февруари изтича срокът, в който животновъдите трябва да докажат наличие на достатъчен брой животни за пасищата, мери и ливади, които ползват, съгласно сключени преди 24 февруари 2015 год . договори  за наем за земи от общинския поземлен фонд /ОПФ/  и държавния поземлен фонд / ДПФ/.

Върху 10 декара пасища, мери и ливади, при категория от първа до седма земеделските стопани трябва да притежават поне една животинска единица, а за земи от осма до десета се полага по 20 декара на животинска единица. За животни по месодайно направление и за местни породи се полагат съответно 15 и 30 декара на животинска единица. Ако стопаните вече не притежават животни, договорите им за наетите държавни и общински пасища трябва да бъдат прекратени.

Според нормативната уредба ако стадото на фермера  е намаляло с над 30%, спрямо предходната година, тогава се налага анексиране на договора и намаляване на предоставената площ.

Стоева изрично подчерта, че фермерите, които имат селектирани животни, могат да кандидатстват за субсидия не само при овцете и козите майки. При заявяване на подпомагане по агроекологични плащания всички животни дори и новородените селектирани агнета, за които има издаден сертификат от развъдна асоциация и са регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ, могат да кандидатстват за подпомагане.

15 февруари е датата, в която всички земеделски производители трябва да представят в общинските служби по земеделие /ОСЗ/ договорите си за наем или други документи, с които да докажат правните основания за земите, които ползват. Това обаче не важи за животновъдите, които ще участват в търговете за пасища, мери и ливади, които кметствата  и ОДЗ организират. За имоти от ОПФ или ДПФ, за които със заповед на кмета или на директора на ОДЗ е започнала процедура за отдаване под наем, регистрация на правните основания ще става в срока за подаване на заявления за подпомагане.

За София-град търгът е насрочен за 23 март.

 До първи март кметовете на отделните общините и директорите на ОДЗ трябва да обявят свободните пасища, мери и ливади.

От 1 до 10 март земеделските стопани-животновъди подават  заявления по образец в Столична община/СО/ или в районите на СО, заедно с документи за липса на задължения и справка на животните от Интегрираната информационна система на БАБХ. При описване на ползаваните имоти, стопаните да не  забравят да включат всички ползвани пасища, мери и ливади – както собствени, така и наети или такива, за които има сключено споразумение по чл.37в от ЗСПЗЗ. Това е необходимо, защото разпределението на пасищата от ОПФ и ДПФ е допълващо. В комисиите на Столична община са включени представители на ОДЗ и ОСЗ, които имат информация както за споразуменията, така и за регистрираните имоти от всеки стопанин. Така ще може да се провери дали данните подадени от земеделския стопанин отговарят на данните регистрирани в ОСЗ.

В случай, че в масивите за уедрено ползване /за ниви/  по споразумение или разпределение по член 37в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, има имоти от ОПФ или от ДПФ, които не могат да се обособят в отделни масиви за ползване, за тези имоти може да се сключат едногодишни договори за наем с кмета на общината или с директора на ОДЗ. В случай, че договорите  не бъдат регистрирани в ОСЗ до 15 февруари, фермерите нямат право на субсидии за тези имоти.    

До 28 феврури трябва да приключи и пререгистрацията на всеки земеделски производител. 

Субсидиите за над 20-годишни животни ще се режат от следващата година
7919
 

Последни материали
Виж
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Добруджански земеделски институт
Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Свързани материали
Виж
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Четирима фермери от Палермо изгоряха с 470 000 евро за измама
Разследват зеленчукопроизводител от Пловдив за измама по схемата за обвързана подкрепа
Под формата на преки безвъзмездни средства
ЕК одобри схема за държавна помощ от 86,9 мил. евро за българските фермери
Вижте максималния размер на подкрепата
От 25 март се кандидатства по схемата за застраховане на селскостопанска продукция
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини