Начало » Новини » Света
28.01.2016 г.

Износът на селскостопански продукти и храни от ЕС с ръст през ноември на годишна база

Статистика

Sinor.bg

След лек ръст през октомври 2015 г. износът на селскостопански продукти и храни от ЕС през ноември намаля в стойностно изражение до 10,9 млрд. евро, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия. Резултатът обаче е с 500 млн. евро по-висок от постигнатия през ноември 2014 г. За периода декември 2014 г. – ноември 2015 г. износът е достигнал 128 млрд. евро, нараствайки с 5,7% спрямо предходните 12 месеца.

Особено силен е ръстът на износа през посочения 12-месечен период за страни като САЩ, Китай (вече на второ място по стойност на доставките от ЕС, измествайки Русия), Саудитска Арабия, Турция и Южна Корея. Заради забраната за внос на повечето селскостопански продукти износът за Русия е намалял с 41% до 5,6 млрд. евро, като страната вече е на четвърто място по стойност на външните доставки за ЕС.

През периода декември 2014 г. – ноември 2015 г. най-голям е ръстът при зърнените култури без пшеницата ( с 1,2 млрд. евро, или 70%), виното ( с 862 млн. евро, или 9%), алкохолните напитки и ликьорите (с 668 млн. евро, или 7%), необработените и обработените кожи (с 578 млн. евро, или 25%) и живите животни (480 млн. евро, също 25%). На обратния полюс са млякото на прах, сирената, плодовете и зеленчуците, всички засегнати от руската забрана за внос, както и соята и пшеницата.

На месечна база най-силен е спадът на износа в стойностно изражение за САЩ, Япония и Канада, докато доставките за чужбина са нараснали в най-голяма степен към Египет, Израел и Швейцария. Спрямо октомври 2015 г. най-силно е било стойностното увеличение на доставките за чужбина при зеленчуците и цитрусовите плодове, както и на пшеницата и живите животни. Стойността на месечния износ е намаляла в най-голяма степен при виното и алкохолните напитки.

Вносът на храни и селскостопански продукти в ЕС през ноември е останал на нивото от предишния месец – 9,5 млрд. евро. Нараснали са доставките от чужбина на тропически и други плодове, както и на зърнените култури без пшеницата, докато вносът на кюспе и цитрусови плодове е намалял на месечна база. Вносът от САЩ и Украйна отчита най-силно повишение в стойностно изражение на месечна база, докато най-осезаемо е свиването на доставките от Аржентина.

За периода декември 2014 г. – ноември 2015 г. вносът на селскостопански продукти и храни е нараснал с 8,5% спрямо предходния 12-месечен период, достигайки 112 млрд. евро. И тук най-силен е ръстът на доставките от САЩ, следвани от Турция и Аржентина, докато вносът от Украйна е намалял със 7,5%, или 300 млн. евро.

В рамките на посочените 12 месеца при отделните продукти забележимо е намалял вносът на зърнени култури без пшеницата, както и на соята, кюспето и захарта. Значим ръст на доставките от чужбина има при кафето, чая, какаото, пшеницата, тропическите плодове, ядките, зехтинът, пресните плодове и зеленчуци, както и при необработения тютюн.

Износът на селскостопански продукти и храни от ЕС с ръст през ноември на годишна база
2490
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Чиновници изкарвали над 160 000 долара месечно за издаване на сертификати
В Украйна разкриха схема за изнудване на износители на зърно
През първата половина от селскостопанския сезон
Износът на захар от Украйна скочи с 64 на сто
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини