С промени в четири закона, свързани с производството и търговията с храни, администрацията обещава да започне битка със сивия сектор и да гарантира качеството на предлаганите хранителни продукти на пазара, осигурявайки прозрачнвост в контрола. Днес пред бизнеса министърът на земеделието и храните Десислава Танева заедно с експерти от контролните агенции представи обмисляните законодателни промени. Очаква се те да бъдат внесени в парламента до края на януари с новите закони за хранителната верига, за храните и за оценка на риска по хранителната верига, а също и за промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност.
Пред БНР Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, съобщи, че с новите промени ще се разширят правомощията на контролиращите, така че при разкриване на нелегални цехове, те веднага да бъдат затваряни. По сега действащото законодателство това е невъзможно.
Година след приемане на промените регистърът на агенцията по храните ще бъде открит за граждани, така че при неспазване на изискванията от страна на производители и търговци да бъдат оповестявани фирмите-нарушители.
Сега потребителите не могат да се информират за фирми, които пускат отровни или некачествени храни.
Целта е пазарът да гарантира на потребителите сигурност в качеството на предлаганите храни, обясни министър Танева.
Структуроопределящ ще бъде изцяло новият Закон за храните, каза министър Танева. Тя допълни, още че промените ще ограничат незаконната търговия и внос, както и ще създадат условия за равнопоставеност на всички стопански обекти, които функционират по агрохранителната верига. „Очаква се в края на месец януари по всеки един от законопроектите да започне процедура за приемането му съгласно националното и европейско законодателство“, поясни министърът на земеделието.
Процесът по прилагането на новата правна рамка ще приключи с въвеждане на единна информационна система по цялата агрохранителна верига - от фермерите до хранителните магазини, в които потребителите влизат и избират продуктите, които да си закупят, информира още Танева. Тази информационна система ще е публична и достъпна за потребителите – за да има и техен контрол върху обектите, да се намали корупционният натиск и да се гарантират правата на потребителите, каза тя.
„По този начин, ние ще направим публични всички регистрирани обекти по агрохранителната верига, с вида на получената регистрация, права и контрол по тях. Така потребителят ще има възможността, както да получи информация за нарушенията, така и сам да осъществява контрол върху съответния обект, а именно да подава сигнали“, обясни министър Танева. Тя каза още, че крайният консуматор трябва да бъде сигурен, че това което е написано на етикета, съответства на неговите очаквания.
Танева посочи, че 1514 инспектори на Българската агенция по безопасност на храните контролират общо 438 052 обекта, а тези, които са за производство на храни и за търговия на едро с храни в системата на Агенцията, са 8504 и се контролират от 700 инспектори. По думите й, ефективните правила за прилагане на агрохранителната верига и обществения контрол ще намалят корупционния натиск , както и до административно облекчаване на операторите и гарантиране на безопасността храни. През 2014 година стойността на закупените хранителни продукти е 9,2 млрд лева.