Начало » Важно за фермера » Животновъдство
21.01.2016 г.

Календар на животновъда през януари

Полезно

Sinor.bg

Грижи в говедовъдната ферма. През зимните месеци вниманието към животните не бива да отслабва, съветват експерти. Крайните икономически резултати изискват поддържането на висока продуктивност през цялата година. За получаването на повече и по-качествено мляко наред с породата, наследствените и индивидуалните особености на животните е необходимо да се отдели сериозно внимание на храненето на кравите през зимния  период на годината.

Дажбите на кравите трябва да съдържат необходимите хранителни вещества - белтъчини, въглехидрати, мазнини, а също да са богати с витамини, минерални вещества и др. През зимата дажбите на кравите се състоят от концентрирани храни, сено, сочни фуражи (силаж, кръмно цвекло и др.) и други груби и малоценни фуражи (слама, плява, царевичак).

Обикновено кравите се хранят 2-3 пъти на ден. Различните видове фураж се залагат в следния ред - концентриран, сочен (или и двата едновременно) и накрая груб фураж. Желателно е преди даването им фуражите да бъдат предварително обработени - нарязани, меласирани, запарени и т.н.

Когато е в малко количество, сеното се дава сутрин и на обяд на малки порции. През зимата кравите се поят толкова пъти, колкото пъти се хранят, затова ако не им е осигурен постоянен достъп до вода, или водата е замръзнала, трябва да се съобразим с условията.

Остатъците от храна в яслата трябва да се почистват преди всяко следващо хранене на кравите, за да се избягнат загниването и ферментирането им. На 100 кг живо тегло се дава 1-1.5 кг сено и 3-5 кг силаж. Количеството на концентрирания фураж (зърнени храни, трици, кюспета, шротове и др.) зависи от дневната млечност на кравата - дава се 200-300 г на 1 л мляко. При по-нископродуктивните животни - млечност за лактационен период 1800-2200 л и 3.8-4% масленост на млякото на кравите се дава през зимата по 4-6 кг сено, 2-4 кг слама и царевичак, 20-25 кг сочен фураж (силаж и цвекло) и по 2-3 кг концентриран фураж дневно.

В овцефермата и козефермата

В голяма част от фермите в равнинните райони началото на годината съвпада с разгара на агнилната кампания. Затова трябва да се отдели сериозно внимание на храненето на овцете майки през този  период на годината - втория период на бременността или периода на бозаене на новородените агнета.

През втория период на бременността изискванията на животните се повишават с 15-20 %. Дажбата на овцете е вече зимна и трябва да се осигурят повече компоненти - по 0,3 кг концентриран фураж с трици или смес с царевица, до 3 кг ливадно сено, 0,5 кг люцерново сено, 1 кг кръмно цвекло и до 0,5 кг слама.

Бозайният период (първите два месеца след оагването) се характеризира с рязко повишаване на изискванията на животните.

Дневната дажба на една овца трябва да включва около 0,4 кг смеска от 2-3 вида концентрирани фуражи (царевица и ечемик във вид на ярма), 1,5 кг ливадно сено, 2 кг силаж, 1 кг фиева или овесена слама и около 10 г креда. Каменната сол се дава на воля.

През месец януари започва и окозването на козите. За нормалното раждане на яретата е необходимо пълно спокойствие на майките, добре почистено, сравнително топло, сухо и без течение помещение.

Помещението се почиства, основно се дезинфекцира две седмици преди окозването на козите. След това подът се застила с дебел пласт чиста суха слама. През последните дни до окозването трябва внимателно да се следи поведението на бременната коза, за да й се окаже при нужда необходимата помощ. С наближаване на раждането козата става неспокойна, често ляга, става, жално вряка, вимето се увеличава, половият орган набъбва и от него изтича слуз. Родилният акт започва с показване на родилния мехур.

При нормално раждане мехурът не се разкъсва, а се пука сам. Нормалното раждане обикновено продължава 30-35 мин., а при козичките (първескините) - 40-45 минути. При нормално положение на плода, когато най-напред излизат колената на предните крака, на които лежи главата, раждането е леко и помощ не е необходима. При неправилно положение на плода, когато излизат предните крака, а главата не се подава, защото е обърната назад, плодът лежи диагонално или излиза със задната част, трябва да се потърси помощта на ветеринарен лекар.

Календар на животновъда през януари
5273
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Bulgarian One Health Journal
Създадоха ново научно списание за здравето на животните, растенията и екологията
Промените в закона за земята минават по бързата процедура
До 10 хил. лева ще бъде глобата за шефове на комисии, отдали пасища на фиктивни животновъди
Плюсовете на биологичното животновъдство
Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини
Само на стопани с подадени декларация и опис за реализирани количества
Преведоха над 115 милиона лева на животновъдите по обвързаната подкрепа
Учени призовават за увеличаване на използването на хранителните остатъци като храна за животни
България настоява за балансирани мерки за хуманно отношение при превоза на животни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини