Начало » Важно за фермера » Животновъдство
11.01.2016 г.

За 13 януари е насрочено първото заседание на съюза на говедовъдите

Неотложни решения

Sinor.bg

След като в края на миналата година администрацията успя да преведе всички субсидии за животновъдите, ръководството на Националния съюз на говедовъдите ще набележи основните задачи пред сектора, належащи да се изпълнят през 2016 г. Това посочи изпълнителният директор на съюза Михаил Михайлов, представяйки решенията, които ръководството трябва да обсъжда на първото си заседание за тази година. То е насрочено за 13 януари и ще се проведе в град Раковски. Целта е българските животновъди да набележат мерки за подобряване на състоянието на бранша и да обсъдят важни промени в законодателството, свързани с дейността на млечния сектор.

По време на изложението Зелена седмица, което се провежда всяка втора седмица в Берлин, ще бъдат обсъждани законодателни и други нормативни изменения, по които българските фермери трябва да изразят своята позиция. В рамките на това изложение на 18 януари от 14 часа представители от политиката, млечната промишленост и науката ще обсъдят своите гледни точки по спорни политически правила по отношение  цените на млякото, хуманното отношение към животните и помощите  в пряк контакт.

Форумът ще премине под мотото „Мляко, пазар и възможности”. На този етап не е ясно дали в него ще участват и български млекопроизводители, посочи Михайлов.

На заседанието си на 13 януари говедовъдите ще излязат също и с обща позиция по предстоящите проверки в млекопроизводителните стопанства, свързани с отпадането на дерогацията и екшън плана, който предстои да бъде изпълнен от агенцията по храните.

В дневния ред на заседанието ще бъде изслушан отчетът за свършеното от съюза през 2015г. , важни решения, свързани с финансирането, бюджета,отчетността и нормативна база на съюза.

Ще бъде приет и план за работа през 2016г., свързан с производството, преработката, търговията и обучението на фермерите.

Важни цели по създаване на организации на производителите и др.

На заседанието ще се изнесе и доклад за състоянието на междунородните цени на млякото, както и анализ за млекопроизводството в Европа.

Един от най-големите производители на краве мляко в света Нова Зеландия е намалила производството си с близо 7% и с 4%, а броят на отглежданите крави – с 200 000 животни.

Истината е, че за първите четири месеца на 2015г Нова Зеландия е произвела с 279хил.т мляко по-малко от предхождащата година, което представлява-  3,7%/това количество мляко  се равнява на 60% от годишното производство на мляко в България./

Средната изкупна цена на суровото мляко в Европа за декември е била 30,06 цента, като за старите 15 европейски държави цената е 31,19, а за останалите 14 европейски държави, където е и България цената е 26,87цента.

В сравнение с ноември имаме намаление от 0,6%, докато през последните три месеца е имало повишение. По лошото е, че цената на млякото през декември 2014г е била 33, 8 цента, което е с 3,2 цента повече. За декември млякото поскъпва единствено в България (29,05 цента при 28,75 за ноември), Чехия, Гърция, Италия, Словакия ,Франция и Финландия.

Намаление имаме в Белгия, Естония, Ирландия, Литва, Унгария, Холандия, Полша, Словения, Швеция и Англия. Неспоменатите страни запазват цените от ноември.

Изключително тежка е ситуацията по отношение на изкупните цени в Латвия-21,8 цента за литър, Литва - 22,8, Естония - 23,6, Унгария - 5,2, Чехия - 26,4 цента.

България  през декември се нарежда на 18 място в Европа по изкупна цена на млякото.

Нашите съседи румънците получават по 27,8 цента.

Гърците (и политици, и браншовици) изглежда са си свършили работата и фермерите  получават по 42 цента за литър мляко почти целогодишно. Нормално е млечният сектор вече има облик. Млечното стадо там е от около 90 000 крави, получава се годишно 600 хил.т  мляко. Сивата икономика е до 5%.

За отчитания едногодишен период най-голямо е намалението на цената на млякото за Унгария - 22%, Ирландия - 19%, Португалия - 15%,Чехия - 15%, Германия - 12%. Толкова е и за България.

Най-малко намаление на цената има в Англия - 4% , в Малта имаме ръст от 4%, а Кипър и Гърция са на нула.

На всички е ясно,че кризата в сектора ще продължава независимо от приложените много мерки. Млекопроизводителите са в напрежение и вече чувстват, че политиката, бизнесът и науката все още не могат да изготвят рецептата за излизане от ситуацията.

Изключително важен ще бъде форумът, който ще се проведе по време на Зелената седмица в Берлин.

Базираната  в Холандия мандра Friesland  Campina ще направи от 1 януари до 11 февруари 2016 г. изплащане  бонуси на млекопроизводители, които не увеличават размера на доставката. Тази субсидия ще бъде 2 цента на литър в сравнение с периода от 13-27 декември 2015-а. Тази оферта важи и за германските членовете на мандрата.

Става дума за една модерна изтънченост на задължението да предложи  режима на обемите, цените, качества и със срок на тези споразумения. След като всички основни политически сили са признали, че намесата на правителството не решава проблема в сектор мляко, двамата предприемачи-млекопроизводители и преработватели вече започнаха  дебат относно проектирането на бъдещата дейност.

Съюзът на говедовъдите явно върви във вярната посока, защото заедно с млекопреработвателите организира форум, на които присъстваха над 120 човека по време на изложението "Месомания". На този форум се обсъдиха глобалните проблеми в сектора и набелязаха предложения за промяна на някои инструменти с които се регулира сектора.

За 13 януари е насрочено първото заседание на съюза на говедовъдите
4365
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Ще се обсъждат отговори на предизвикателствата пред фермерите
Земеделският министър заминава за заседание на ресорния съвет на ЕС
Комисията по земеделие в Европейския парламет заседава днес и утре по актуални въпроси
Четвърто заседание ще се състои на 12 февруари
Консултативният съвет по поземлени отношения обсъди нови правила за ползване на земеделските земи
Ще бъде предавано онлайн
В деня на протестите депутатите ще проведат заседанието си в агроминистерството
Одобрен е вариант на концепция на нов Закон за ветеринарномедицинската дейност
Българската позиция
България с глас в комитетите по земеделие и по рибарство на ОИСР
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини